Никола Филчев: Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон

„Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон.“ Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Иначе Цветанов се разви и израсна, създал е център за евроатлантически анализи, а някои смятат, че е по-добре да направи физкултурен център. Докато беше вътрешен министър той сочеше сутрин по телевизията кой е престъпникът, съсипа много съдби“, бе категоричен Филчев в оценката си за бившия втори в ГЕРБ.

Никола Филчев коментира и темата за 30-годишния преход. Според него икономическият либерализъм на Костов – че пазарът всичко ще подреди, се е провалил.

Държавата се грижи за гражданите си и осигурява справедливост. Не можем да очакваме, че олигарсите ще си продадат замъците на френската Ривиера и ще си купят карта от профсъюзния дом, посочи още Филчев. Той защити кандидатурата на Иван Гешев за поста главен прокурор.

Бившият обвинител №1 коментира и казуса „Полфрийман“. Според него решението за освобождаването на Джок Полфрийман е взето от незаконен съдебен състав и предубедени съдии.

Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ – защото по своето съдържание решението противоречи на закона, бяха точните думи на Филчев.

Бившият главен прокурор посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). Убиецът Джок Полфрийман също бе номиниран за човек на годината на БХК, допълни събеседникът на Георги Любенов. Филчев бе категоричен, че връзката с БХК е била повод Калпакчиев да вземе решението за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. То породи рязка обществена реакция.

Филчев припомни, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като „Човек на годината“ от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията.

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е „необоснован“.

Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона, каза Филчев.

Той обвърза недоволството срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с „клеветническата кампания“ спрямо самия Филчев.

Никола Филчев даде положителна оценка за мандата на Сотир Цацаров. Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата, посочи Филчев, който заемаше поста главен прокурор от 1996 до 2006 година.

 

 


image0 (9K)