Никола Груевски се разграничи от Миленко

„Република България е наш съсед, с която имаме много общо неща в историята и трябва да направим всичко историята да ни сближава, а не да ни отдалечава. Македония е място, където са се случвали много значими исторически събития и битки в миналото преди да се създаде нашата държава. Република Македония трябва да разреши по институционален път Република България да положи собствена плоча на това място, ако те го поискат“, каза лидерът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод на инцидента на връх Каймакчалан.Никола Груевски категорично се разграничава от действията на Миленко Неделковски, уточнява БГНЕС.

„Трябва да се има предвид, че става въпрос за историческо събитие с участието на 1,2 млн. войници от две държави – България и Сърбия, където има и огромен брой от Македония, включително и като доброволци, а някои и принудително мобилизирани. Но огромната част от тях – 33 000 са част от 11-та дивизия на Българската армия, която е била създадена от борци на ВМРО – бивши комити и войводи. Тогава съвсем нормално е за такова историческо събитие, което в западната историография се нарича Македонски фронт, да има паметници“, каза още Груевски.

Той подчерта, че след като сърбите имат своя плоча на това място, не вижда никаква причина, ако България пожелае по легален начин да направи същото, ние да разрешим това.

„Поради тази причина смятам, че този проблем трябваше и трябва да се решава по институционален начин, а не по път, който ще създаде проблеми, омраза и взаимни обвинения“, заяви Груевски.

Според него плочата трябва да бъде поставена и като знак на уважение към загиналите българи.

блитц


image0 (9K)