Николай Нанков се върна в регионалното министерството като зам.-министър

„Приемам всякакви идеи от целия екип, но решенията ги взимам аз. Аз съм готова да нося, своята и политическа, и морална отговорност“, каза министър Петя Аврамова

Бившият министър Николай Нанков вече се върна в министерството. Той е човек с натрупан опит и компетенции, които трябва да се използват. Ресорът му е благоустройство, геозащита, ВиК. Аз съм прагматичен човек и смятам, че на мястото трябва да се намери подходящия човек, а той е такъв. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в ефира на бТВ.

МРРБ има добър и компетентен екип. Личната вина е нещо различно от поемането на политическа отговорност. На мястото трябва да се намери подходящият човек. Смятам, че той е подходящият човек, на мястото на което се намира. Той не е министър в сякна. Приемам всякакви идеи от целия екип, но решенията ги взимам аз, посочи тя.

Аврамова коментира и трагедията край Своге, при която загинаха 20 души, а Николай Нанков подаде оставка. „Личната вина е различна от политическата. Аз съм прагматичен човек и мисля, че като зам.-министър е на мястото си. Ако не дай си Боже се случи инцидент, съм готова да поема политическата и моралната отговорност“, посочи още Аврамова.

„Проблемният участък край Своге е преасфалтиран, нека да изчакаме следствените органи да си свършат работата. Все още не е готов одитният доклад. В процеса за направата на път има строител, проектант, възложител и строителен надзор. Изчакваме разследването да покаже кой трябва да понесе вината си. Гаранцията на този път изтича в края на тази година“, каза още министърката.

Тя коментира и скандала с фирма „Джи пи груп“, за която Бойко Борисов нареди на АПИ да намери начин да я игнорира от компаниите, които харчат европейски и държавни пари.

„По искане на ДАНС проверяваме 10 договора с „Джи пи груп“. Логично е желанието на премиера името на България да не се петни със съмнения около харченето на пари. Въпреки оттеглянето на „Джи пи груп“, не очаквам строежът на тунел „Железница“ да се забави“, заяви Аврамова.

„Районирането е съобразено с географските и демографските процеси. Ще въведем децентралицация и включване с по-голяма роля на кметовете и областните управители. Не сме предвидили да имаме административни центрове и това е драмата на някои градове. 2024 г. остава крайният срок за строежа на АМ „Хемус“. Повишаваме гаранционнните срокове по всички пътища“, подчерта Петя Аврамова.


image0 (9K)