Николай Малинов: Парите от Русия съм получавал по договори. Че мои партньорски фирми са получавали пари и как са ги връщали не е моя работа

Николай Малинов: Парите от Русия съм получавал по договори. Запознах Цветан Василев с Малофеев, за да не остане на улицата.

Мога да кажа по какъв начин съм получавал пари от Русия. Например, когато бях издател на вестник „Дума“, за публикации на „Русийская газета“ съм получавал пари и съм си плащал данъците. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало поне три данъчни проверки. Това каза пред Би Ти Ви председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен, че срещу заплащане се е поставил в услуга на две руски организации в
продължение на 10 г.
Задържаха ме, взеха всичко, но това им е работата. Те дойдоха в седем часа в понеделник. Повече съм притеснен обаче за моите съратници и другари, защото сме голям екип. Притеснен съм за децата си, за съпругата си. Не искам никого да обвинявам, каза Малинов. Той подчерта, че в ареста полицията се държала
добре и любезно, пише 24 часа
Аз съм най-спокоен от всички, защото съм дълбоко убеден, дори и някъде да греша, че се занимавам с това, следвайки своята кауза и убеждения и затова напуснах БСП. Едно от обвиненията е, че съм имал планове да правя партия, но не знам намеренията да са подсъдни, заяви той.
Аз защитавам определени каузи и те не са тайни или чужди. Това, че съм следил сделките на Цветан Василев – ами да така е. За намерения ли ме преследват? Че искам да направя медиен или партиен проект?, продължи той.

Малинов каза и, че от организацията му и хората, които членували в нея, искали промяна във външната политика на България, но това не било подсъдно.
Когато някой има някакви намерения, все пак и в Библията и закона те съдят по делата. Нека някой да докаже, ако има такива дела. Аз мога да искам да си направя вятърни мелници, за да издържам дейността си. Ако имах притеснения, щях да ги държа в тайна тези документи. Моята дейност винаги е била публична и тези неща са се знаели, каза още той.
Тази квалификация „шпионин“ за мен в личен план е много обидна, категоричен бе Малинов. Ако не харесвах България щях да отида да работя някъде другаде. Януари месец имах предложение за 15 хил. евро заплата да ръководя международна организация, но аз отказах, защото за мен каузата България и русофилството са по-силни. Аз пари не съм получавал, това, че мои партньорски фирми са получавали и как са ги връщали не е моя работа. Запознах Цветан Василев с Малофеев, за да не остане на улицата. Той мислеше, че има и заплахи за дъщеря му.
Чувствам се омерзен и излъган от поведението на Василев, защото заради него не можахме да довършим редица проекти.
Отаказа да е свързал и запознавал лично Леонид Решетников с български политици. Давал обаче телефона му и от там те се разбирали. Отрече той да е срещал лидерът на БСП Корнелия Нинова с него, но подчерта, че тя и до ден днешен му била сърдита за тази среща, а той дори не знаел, че тогава се е случила


image0 (9K)