Ние, учителите от СУ „Максим Горки“ Стара Загора категорично се обявяваме против грубото, обидно и агресивно отношение на някои родители и изявяващи се като политици наши съграждани!

Открито писмо

Във връзка с непрекъснатите атаки срещу училището и предизвиканите от това проверки от институции

Ние, учителите от СУ „Максим Горки“ – Стара Загора и членовете на Настоятелството при училището ни, категорично се обявяваме против грубото, обидно, а напоследък и агресивно отношение от страна на някои недоброжелателни родители и изявяващи се като политици наши съграждани.

Свидетели сме как през последните дни в медиите безцеремонно се сипят хули по адрес на СУ „Максим Горки” и по-специално към директора на училището г-жа Мариана Пенчева. За 15 години като директор на нашето училище г-жа Пенчева не е спирала да работи за благото, просперитета и авторитета на институцията, в това число и на руския език. Учениците ни ежегодно участват в международни форуми, печелят призови места в национални олимпиади и състезания, продължават обучението си в Русия.

Квалификации от рода на: „корупция в образованието”, „образованието ни е политизирано”, „ето каква директорка на Руска гимназия имаме в Стара Загора!?”, „заедно да поискаме оставката на партийния функционер на БСП, Мариана Пенчева – директор на СУ „Максим Горки” са сриващи авторитета и на директора, и на учителите. Тежки думи! Те съсипват деня ни още повече, че са изречени от Димитър Танев и Митко Трайков – хора вече небезизвестни в нашия град. Трябва ли ние да търпим тяхната нетолерантност и да им осигурим място за изразходване на безконтролната им кверулантна (от лат. “guerulus”-оплакващ се, роптаещ) енергия…!?

Категорично НЕ! И както преди време писа един достоен родител, Йордан Петров (вж.: http://www.maikomila.bg/училището-днес-всички-са-жертви/): „Хора, разберете – учителите са на фронта. Воюват с деца и родители, както и с началниците си от МОН… Вместо да сте срещу тях, застанете до тях.”, така и ние заявяваме, че няма да търпим нагли, безпардонни и неадекватни родители, които с поведението си подхранват всепозволеност и безнаказаност, които засипват училището с жалби и сигнали до кого ли не, което води до безконечни проверки и губи време, нерви на директор и колектив.

Никой няма право да ни атакува с необосновани обвинения в „порочни корупционни практики”, да говори, че „изнудваме родителите да продават билети по норматив” или да намеква за престъпен, или какъвто и да било „рецидив в работата на г-жа Пенчева”.

И преди упоменатите по-горе две лица, вече подали сигнал до НАП и РУО – Стара Загора, да хвърлят обвинения или камък срещу някой учител или директор, нека помислят не за нашите заплати. Нека погледнат първо по-нависоко – към себе си – не политизират ли излишно ситуацията!? Нека променят и пременят себе си! Нека се замислят за унизителните делегирани бюджети на училищата и да дарят преди да им бъде поискано…Ние и вие заедно трябва да градим бъдещето на нашите деца, да издигнем образованието в приоритет.

Всички заедно ще успеем да направим живота на нашите деца по-добър!

 

 

 

 

 

 


image0 (9K)