„Ние сме двигателят“. 16-годишната Моника Табакова, която помага на децата бежанци

Моника Табакова не смята, че е извършила геройство. Когато я питат защо е дарила стипендията си за благородна кауза, отговаря, че младите като нея „трябва да са двигателят“.

Всичко започва от социалните мрежи, където 16-годишната ученичка попада на кампания за набиране на средства в помощ на децата бежанци, организирана от Съвета на жените бежанки в България.

„Те имат страница във Фейсбук, а ние в ученическия съвет постоянно търсим и искаме да помагаме на младите хора, за да може да се развиват“, казва Моника пред Свободна Европа. Тя учи в Националната търговска гимназия в Пловдив и вече е успяла да „зарази“ много свои съученици да се включат в благотворителната кауза, защото „всеки има право на добро образование“.

„Искам да направя нещо полезно, а и не знам дали някога аз няма да съм в тяхната ситуация. Първо се обадих и поисках съвет от какво се нуждаят, защото едва ли съм единственият човек, който ще направи дарение“.

Организаторите на кампанията я посъветвали да купи различни ученически пособия и материали – несесери, тетрадки и химикалки. „Ако има други инициативи, с две ръце ще се включа“, казва Моника и допълва, че „всеки един човек може да помогне, стига да има възможност“.

През последните години ескалацията на международни и вътрешни конфликти в Близкия Изток и Северна Африка доведе до значително увеличение на броя на пристигащите в България и търсещите закрила. 62% от децата бежанци у нас са били записани в училище през миналата година, показват данни на Министерството на образованието.

„Ти си още малка. Какво ще помагаш?“ Тези думи е чула Моника Табакова от някои от своите връстници, когато решила да помогне на нуждаещите се, но накрая убедила повечето от тях да се включат в инициативата или поне да се замислят.

„Може би трябва младите да забравят страха, защото им е втълпено, че нищо не зависи от тях. Младите трябва да разберат, че ние сме двигателят, че е важно да сме добри хора, защото само така светът може да се развива“, казва Моника.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)