Нивото на река Русенски Лом продължава да се покачва

В Дунавския басейн речните нива ще са в процес на понижение с изключение на реките западно от р. Огоста – Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Скомля, Лом и Цибрица, където все още речните нива ще се повишават вследствие на снеготопене.

[ad id=“225664″]

Това съобщава Басейновата дирекция „Дунавски район“ – Плевен, на базата на анализ на НИМХ при БАН.

На 11 и 12 март тенденцията на понижение на водните нива ще се запази, но все още ще са високи. От вечерните часове на 12 март отново ще започне процес на повишение на речните нива в реките от западните части на басейна, а на 13 март постепенно и в целия басейн, вследствие на валежи.
Ниска вероятност за поройни наводнения в резултат на валежи има на 13 март във водосборите на р. Лом и р. Цибрица, в долните части от водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 март ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес и утре речните нива ще спадат. Повишения ще има само в средното и долното течение на основната река. Водните количества на р. Искър при Ореховица ще бъдат около прага за внимание. От вечерните часове на 12 и на 13 март в резултат на валежи ще се повишават водните нива на реките над яз. „Панчарево“ – Владайска, Банкенска, Блато, Искрецка, Гостиля. По-значителни повишения ще има в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

[ad id=“236993″]

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 10, 11 и 12 март, че водните количества ще бъдат над средномногогодишните стойности. Само в долното течение на основната река ще има временни повишения.
Водното количество на р. Голяма река при гр. Стражица е над жълтия праг. Водните количества при останалите пунктове ще бъдат под праговете за внимание.

Водосборът на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на р. Черни Лом днес, на 11, 12 и 13 март водните количества ще бъдат над средномногогодишната стойност. До вечерните часове днес ще има повишения в долните части на р. Черни Лом и р. Русенски Лом. Водното количество ще бъде около и над прага за внимание до сутрешните часове на 11 март.


image0 (9K)