Нивото на река Дунав се покачва

Високото ниво на Дунав може да отприщи устието на река Русенски Лом.

[ad id=“225664″]

Нивото на река Дунав край Русе се очаква да достигне 700 см спрямо условна кота „нула“ на 22 март /четвъртък/, но опасност от заливане няма.

Водният стоеж при Русе днес е 637 см, съобщи Христо Енчев – изпълняващ длъжността директор на дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ към изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

По думите му речният отток е възможно да достигне 11 000 куб.м в секунда при Русе и Гюргево. Основна причина е повишаването на нивата на големите притоци на Дунав – Тиса, Сава и Велика Морава, в участъка над хидровъзел „Железни врата-1“.

[ad id=“263680″]

Директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Русе Спасимир Димитров обясни, че се очаква да бъде въведена първа степен – повишено внимание, за заплаха от наводнение. Тя се обявява, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен се въвежда между 750 и 800 см, трета – над 800 см, а критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

Димитров коментира още, че високото ниво на Дунав може да подприщи устието на река Русенски Лом и това да доведе до по-бавно оттичане.

[ad id=“236993″]

Енчев коментира, че рязкото покачване на нивото днес при Ново село, Видин и Лом се дължи на изпускане на голямо водно количество от хидровъзела „Железни врата-1“.


image0 (9K)