Нивото на витамин D в организма определя риска от летален изход при Covid-19

Нивото на витамин D в организма е свързано с риска от смърт от коронавирус, смятат британските експерти. Точните механизми все още не са ясни, но изследователите се надяват, че приемът на добавки с витамин D ще увеличи преживяемостта с Covid-19.

Витамин D може да играе важна роля за предотвратяване на смъртта от коронавирус SARS-COV-2, твърдят изследователи от фондацията на Queen Hospital и от университета в Източна Англия. Те пишат за това в статия, публикувана на услугата за предпечат на Research Square, посочват „24 часа“.

Основната функция на витамин D е да гарантира абсорбацията на калций и фосфор от храни в тънките черва. Изследователите анализираха данни за 20 държави, включително Русия, Беларус и Украйна, публикувани през 2019 г., след което ги сравниха с дела на смъртните случаи от Covid-19. Оказа се, че колкото по-голям е дефицитът на витамин D в популацията, толкова по-голям е делът на смъртните случаи. „Най-уязвимата популация за COVID-19 е тази с най-висок дефицит на витамин D“, казват изследователите.

Дефицитът на витамин D зависи малко от местоположението на страната. В Исландия една трета от анкетираните имат ниво по-ниско от 50 nmol/l, което показва недостатъчно количество. Почти универсална недостатъчност се наблюдава в Полша и Естония. Нещата обаче се оказват най-добри в северните страни – във Финландия, Швеция и Норвегия. А изразена липса на консумация се наблюдава в Гърция, Испания, Италия. Не всички данни обаче са свежи и някои отразяват статистически данни от последните десетилетия, които могат да се променят.

Русия беше една от страните с най-забележим дефицит на прием на витамин D – при някои популации, особено сред по-възрастните пациенти, в повече от половината от случаите се наблюдава изразен дефицит (под 30 nmol/l).

Подобни резултати не са изненадващи, отбелязват изследователите – по-ранната работа показва, че нормалните нива на витамин D (50-125 nmol/L) намаляват риска от респираторни заболявания, включително грип и туберкулоза.

Най-ниските нива на витамин D се наблюдават при възрастни хора, които вече са изложени на риск. Изследователите предполагат, че приемат добавки с витамин D, за да повишат нивата си в организма и евентуално да намалят рисковете си.

Учените обаче не говорят за причинно-следствена връзка – тя е само корелация. Може би има и други фактори, които са едновременно свързани както с нивото на витамин D в организма, така и с резистентността към коронавирус. Тази връзка все още не е проучена.

„Витамин D е гореща тема, дискутираща плюсовете и минусите на широко разпространените хранителни добавки“, заявиха изследователите Марк Боланд от Университета в Окланд в Нова Зеландия и Алисън Авенел от университета в Абърдийн във Великобритания. Резултатите от работата, посветена на определени витамини, може да изглежда обещаваща, но в действителност приемът на добавки рядко се превръща в панацея и може да се препоръча без да се вземат предвид индивидуалните нужди, обясняват те. За да се говори за безусловните ползи от определена добавка, са необходими рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания.

За да помогнете на имунната система да се бори по-ефективно с коронавирус, можете да използвате и балансирана диета, твърдят експерти от университета в Саутхемптън. Диета, която включва зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, месо, риба и млечни продукти, осигурява на организма витамини, минерали и други вещества, важни за пълноценното функциониране на имунната система, обясняват те.

Изследователите обясняват: витамините и минералите са необходими за синтеза и поддържането на антимикробната протеинова активност, диференцирането на клетките и фагоцитната активност.

Те са важни и за поддържането на функционирането на лимфоцитите, за производството на цитокини и антитела.

Въпреки че балансираната диета решава много проблеми, на практика не всеки може да се придържа към нея, дори в развитите страни. Най-често в диетата се наблюдава липса на витамини А, С, D и Е, магнезий и цинк. По-възрастните хора нямат витамин В6, жените нямат фолиева киселина, желязо и мед. Липсата на определени витамини и минерали зависи от региона и социалната група, но присъства почти навсякъде.

Следователно, освен правилното хранене, изследователите все още препоръчват да се обмисли възможността за приемане на хранителни добавки. Разбира се, приемът на витамини и минерали не трябва да надвишава горния праг на нормата.

Faktor.bg


image0 (9K)