НЗОК ограничава лъчетерапията на 19 000 болни от рак

Около 19 хил. болни, които всяка година имат нужда от лъчетерапия, ще трябва да чакат ред за облъчване, тъй като здравната каса въвежда седмични и месечни лимити за ползване на високотехнологичната апаратура, с която тези процедури се провеждат, съобщи capital.bg. Апаратурата е купена със 160 млн. лв, осигурени от еврофондовете.

[ad id=“225664″]

В специално писмо до премиера, председателя на парламента, омбудсмана, здравния министър, здравна каса и лекарския съюз Гилдията на лъчетерапевтите в България възразява срещу наложените от здравната каса лимити за прием. 20-те центъра, в които се провеждат лъчетерапия и радиохирургия, ползват около 60 млн. лв. годишно от ресурса на здравната каса, който е общо 3.8 млрд. лв, но въпреки това от НЗОК преди две седмици е спуснат лимит за всички центрове за лъчетерапия, които са около 30% по-малко от досега получаваните средства.

[ad id=“263680″]

В писмото се посочва, че ако пациентите излизат извън финансовите лимити, лечението им трябва да бъде отложено за следващи периоди. Мярката не е съгласувана с националния консултант, нито със самата Гилдия на лъчетерапевтите.

„Седмичните и месечните ограничения на брой пациенти, наложено от НЗОК, предизвиква отлагане във времето и събиране в лист на чакащи, недопустимо за пациенти с онкологични заболявания, което е грубо нарушение на правата на човека и пациента. Сега при наличните апаратурни възможности това е необяснимо и абсолютно недопустимо. Неприемливо е пациенти с тумори на малкия таз, корема, белия дроб, мозъка, главата и шията да се облъчват чрез по-остарели техники, които се прилагат все по-рядко в световните лъчелечебни школи“, заявяват лъчетерапевтите в писмото си.

[ad id=“218548″]

Лъчетерапевтите настояват да бъде отменено изискването за лимит за лечение на онкопациентите. Те се оплакаха, че никой от здравната каса не им е обяснил по какъв начин са определени индикативните обеми за пациентите.


image0 (9K)