Не яжте тези 5 „здравословни храни“

Изборът и разнообразието от храни са големи днес, но с това идва и объркването сред потребителите. Представяме ви храни, за които нутриционистите смятат, че са вредни за здравето и за които производителите ползват маркетингови трикове с етикети „здравословно“ и „0 % захар“ или „0% мазнини“ и т.н.

1. Соев протеин

Всъщност това е сериозно обработен и рафиниран продукт. Обратно на популярните вярвания, соевите продукти не са толкова полезни, освен ако не са произведени от ферментирала соя. Ферментирали соеви продукти като темпе, мисо и соев сос, които са елексир за организма, и са на абсолютна почит в Азия, нямат нищо общо като въздействие върху здравето със соевите продукти едамаме, соево мляко или соев протеин. Повечето от тях са от ГМО соя, отгледана със силно токсичния препарат „глифозат“, който се свързва с редица вреди за здравето ни. Дългата употреба на соев протеин не е препоръчителна, защото води до поява на ринити, астма, рак на гърдата, хипотироидизъм, бъбречни заболявания и др.

2. Захарни алкохоли

Захарни алкохоли, известни също като полиоли, се срещат в естествена форма в плодовете и не повишават нивото на кръвната захар. Някои от тях са малитол, сорбитол, ксилитол и т.н.

За жалост, те се синтезират и под формата на изкуствените подсладители от химически променени вещества. И точно те са опасни, защото се извличат от ГМО продукти, обикновено царевица, което е причина и за възникване на алергични реакции, задържане на вода, подуване на корем, чревен дискомфорт и т.н. В изобилие може да ги откриете в дъвките и всички захарни изделия с подсладители с етикет „без захар“.

Ако подсладителите не са мед, фурми, стевия, сушени плодове, кокосова захар или друг вид алтернативен източник, то може да сте 100 % сигурни, че продуктът е подсладен с тези захарни алкохоли. Разходите за производство са малки, а в същото време подслаждат повече от захарта.

3. Рибите от развъдници или т.нар. аквакултури

Знаете ли, че риба от развъдник е по-вредна от домашен бекон или свинска пържола от домашно отгледано животно? Всички риби, отгледани в развъдници, се хранят с изкуствена храна и рибни смески, в които има добавени оцветители, лекарства, хормони и т.н. Във водата на рибите се добавят химикали, които да убиват паразити и бактерии, възникващи поради гъстотата в която се отглеждат рибите.

Изкуственото отглеждане на риба остана встрани от разгорещените спорове през годините за съвременните жестоки и вредни условия на отглеждане на животни. Истината е, че при рибите положението не е по-различно и не е честно темата да остава незасегната. Съдържанието на Омега-3 в рибите, отгледани във ферми, е над 50 % по-малко, отколкото в дивите риби, а вредният и токсичен химикал диоксин се намира в пъти повече в изкуствените, отколкото в дивите риби. Диоксинът води до ракови заболявания, увреждане на имунната система, на органи и тн. И не на последно място, консумирането на риби от ферми води до затлъстяване.

4. Пуканки за микровълнова

Те са полуфабрикат, пълни с неясни съставки, които ги правят ароматни и бързи за приготвяне. А химикалите, с които са обработени пакетите, в които се продават пуканките за микровълнова фурна, отвътре са покрити със силно токсични химични съединения като PFOS и PFOA, които могат да причинят рак.

5. Сироп от агаве

Сиропът от агаве е вече популярен доста в България и особено сред хората, следващи здравословен стил на хранене. Преди повече от 10 години той бе масово въведен в био индустрията при производството на сурови десерти. Много ценен от суровоядците, понеже самият сироп се получава без нагряване и обработка, но той е един доста вреден продукт. Независимо, че е сурово добит по биологично чист начин от био плодовете агаве, проблемът е в умопомрачително високото съдържание на фруктоза в сиропа – повече от който и да било естествен подсладител. Естествената фруктоза в ограничени количества е полезна, но концентрираното съдържание от нея натоварва много черния дроб и тялото съхранява излишъците от нея в мазнини.

Източник: dir.bg


image0 (9K)