„Не, тези не са гейове, тях ги оставете.“ Деца пострадаха при хомофобска акция на тийнейджъри

Част от участниците в хомофобската акция са носели ЛГБТ лозунг „Различни, но равни“, надраскан със свастика

Деца пострадаха при хомофобска акция в Пловдив, организирана от тийнейджъри в социалните мрежи. По случая има образувана проверка в местната Районна прокуратура.

Действието се развива в неделя, когато непълнолетни младежи преминават през централните пловдивски улици с викове, насочени срещу хората с различна сексуална ориентация. Впоследствие те отиват в градската градина, където нападат свои връстници заради външния вид на част от тях. Няколко деца са с наранявания след размяна на удари, ритници и замеряне с яйца. Стигнало се е и до намесата на полицията.

„Срещу нас тръгнаха момчето, което организира цялата тази идея, и другите момчета, които бяха над 30. Като ни видяха нас първо казаха: „Не, тези не са гейове, тях ги оставете.“ Но имаше едно момиче с нас. Тя просто беше с къса коса и нищо друго, а те съдят по външния вид“, разказа пред Нова телевизия едно от потърпевшите момичета.

След като са направили опит да защитят приятелката си, няколко момичета също стават обект на агресия от страна на групата. Те са били удряни, блъскани, замеряни с яйца и плюти. БНТ съобщава за връзка между младежите и една от футболните агитки в града.

Говорителят на Районната прокуратута в Пловдив Атанас Илиев заяви пред Свободна Европа, че според първоначалните данни на колегите му сред извършителите има и непълнолетни, и малолетни. В проверката участват служители от местното Второ полицейско управление и инспектор от детската педагогическа стая. Разследващите засега не потвърждават подозренията, че част от тийнейджърите са футболни фенове.

 

https://www.facebook.com/singlestepbg/posts/1587441854768156

 

От фондация „Сингъл степ“, която работи за осигуряване на ресурси за ЛГБТИ младежи и техните семейства и приятели в България, излязоха с позиция срещу проявата на агресия и предложиха подкрепа на пострадалите.

Българският хелзинкски комитет (БХК) също осъди случая, призовавайки за бързо и ефективно разследване. От правозащитната организация настояват властите „да не премълчават хомофобския мотив на деянието“.

„Необходим е ясен сигнал, че нарушенията и престъпленията, предизвикани от омраза по признак сексуална ориентация не се ползват с мълчалива протекция от страна на правоохранителните и правораздавателните органи“, казват още от БХК.

„Припомняме, че утре се навършват дванайсет години от убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, бит до смърт в Борисовата градина в София със същия мотив, с който в неделя деца бяха тормозени и бити в Градската градина в Пловдив – „защото прилича на гей“, пише още в позицията на БХК.

През април 2019 г., когато Пловдив беше Европейска столица на културата, британският в. „Гардиън“ излезе с публикация за това, че художественият директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева може да бъде отстранена заради планирането на фотоизложба, озаглавена „Балкански прайд“.

Тогава местното ръководство на ВМРО поиска оставката ѝ заради въпросната изложба, която представяше хронология от всички градове, организиращи Прайд шествия на Балканите.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)