Не сме ние, германците и британците са най- важните туристи за Гърция

Не сме ние, българите. Германците и британците са най- важните туристи за Гърция. Те представляват близо една трета от чуждестранните туристи там и допринасят за 30% от приходите от туризъм в южната ни съседка. Затова и местната индустрия определя тяхното присъствие като жизненоважно за развитието на сектора.

Доклад на браншовата организация SETE  сочи, че петте най-важни туристически пазара за Гърция през 2016 година са били Германия, Великобритания, Франция, САЩ и Италия.

Туристите от тези държави са почти 40% от всички чуждестранни туристи, направили са 48% от всички нощувки и са допринесли за 50,3% от приходите за представителите на индустрията, пише „Катимерини“, пише dir.bg.

Няма предпочитана дестинация за туристите от Германия и Великобритания – те са почивали във всички 13 региона на страната, показват още данните на Bank of Greece.

[ad id=“226585″]

Най-посещаваните курорти се намират на о. Крит, както и на островните групи Циклади (част от които са едни от най-популярните гръцки дестинации – о. Миконос и о. Санторини) и Додеканези (о. Родос , о. Кос). Голям брой туристи са посетили и Централна Македония (Халкидики и Солун), както и Атика (столицата Атина).

Статистиката показва различен профил на туриста в тези области. В Централна Македония например има най-голям брой посетители, а на о. Крит и островните групи в южно Егейско море са реализирани най-голям брой нощувки. В Атика пък има едни от най-големите приходи от турист през миналата година.

Средно туристите в Гърция са похарчили 440 евро на човек за своя престой, но на топ дестинациите, в които влизат и островите в Йонийско море (о. Корфу, о. Лефкада, о. Закинтос), средните разходи на турист надхвърлят 600 евро на човек.


image0 (9K)