Не слагайте сол и захар в храната на бебето

Д-р Антоанета Антонова е заместник-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ. Завършила е Медицинския университет в София. От 2000 г. работи като педиатър в 22 ДКЦ в столицата. Професионалните ѝ интереси са свързани най-вече с детското хранене.

Интервю на Татяна Вълкова в социалната платформа за здраве credoweb.bg.
– Д-р Антонова, от кога е добре да започне захранването на бебето?
– Въвеждането на немлечни храни в менюто на малкото дете е строго индивидуално и зависи от особеностите и от здравословното му състояние. Златният стандарт за хранене е до 6-ия месец бебето да е на кърма. Разбира се, ако майката има достатъчно мляко и детето наддава добре. Кърмата му осигурява белтъци, мазнини, въглехидрати – въобще всички микроелементи, които са му нужни, както и антитела, имунна защита.
По принцип кърмата е бедна на желязо. Повечето бебета имат достатъчни запаси от него през първите 6 месеца след раждането, затова след този период е необходимо да се въведат и други храни освен мляко, за да се избегне железен дефицит и анемия.
– А кога се захранват бебетата, които са изцяло на адаптирано мляко?
– И при тях е индивидуално. Организмът на всяко дете достига в определен етап от развитието си до зрялост и до нужда от друг вид храна.
– Има ли признаци, които показват, че детето е готово да премине към немлечна храна?
– Първо, самото дете трябва да прояви интерес към храната. В периода между 4-ия и 6-ия месец е добре родителите да вземат бебето при себе си на масата, когато сядат на вечеря. Ако то посяга към храната, ако се опитва да я поставя в устата си или не отблъсква с език лъжичката, която му се предлага, означава, че то е готово, вече е подходящо да му се даде и друго, не само мляко.
В случай че детето често има запек, от 4-тия – 5-ия месец може да се започне с пюрета от тиква, круша, синя слива. Т.е. по естествен начин, вкарвайки повече фибри, да се предизвикат по-нормални изхождания.
Захранването е изключително важен етап в живота. Напоследък все по-често се говори, че храненето още от ранна детска възраст е основополагащо за метаболизма в бъдеще, за това от какви заболявания ще страда човек.
Правени са проучвания как се отразява на организма липсата на желязо, както и прекомерното му внасяне в ранна възраст. Ако детето се храни с богати на този елемент храни, може да се създаде среда за развитието на ешерихия коли и други патогенни бактерии. Ако то има много нисък железен прием през първите 6 месеца от живота си, е установено, че това намалява когнитивните способности – запаметяване, концентрация, фина моторика.
Кое е първо – зеленчуково, плодово пюре или каша?
Кашите са най-подходящото начало за деца с гастроезофагеален рефлукс, повръщат, имат много силни колики или проблеми с изхожданията. Когато няма стомашни неразположения, препоръчвам да се започне със зеленчукови пюрета, най-добре с картоф. Даването най-напред на плодови пюрета може да създаде у някои деца предпочитание към по-сладки храни и след това отказват по-безвкусните зеленчукови пюрета.

Кога се въвежда месото?
Ранното въвеждане на месо в менюто е другата новост в детското хранене. Тогава, когато бебето вече е опитало два-три зеленчука – картоф, морков и тиквичка например, се включва и месо, т.е. след около 2 седмици от началото на захранването. Най-добре е да се започне с пилешко, пуешко или заешко.
Кои храни не бива да присъстват в менюто преди годинка?
Шоколад и какао, прясно мляко, мед, белтък на яйце, ядки, част от рибните продукти – миди, скариди, акула, риба тон.
– Кои са най-честите грешки, които допускат родителите при захранването?
– Една от най-често срещаните грешки е, когато родителите, по съвет на близки, дават сок на бебето твърде рано – от 2-рия месец, както се е практикувало преди. Късното захранване, много след 6-ия месец, също е неправилно. Бебето вече се е пристрастило към кърмата и не иска да яде нищо друго.
Неправилно е и децата да се тъпчат насила, да се разсейват с играчки, за да изядат определеното количество храна. Ако те са хапнали на обяд само 20-30 грама, на следобедното храненe преди кърменето пак може да им се даде от същото пюре.
В храната на детето, което не е навършило годинка, не бива да се добавя сол и захар. Не препоръчвам между храненията да се дават зрънчо, солети.
– На новородените, които се кърмят изцяло, трябва ли да се предлага вода?
– До периода на захранване не се препоръчва даването на вода, освен ако детето не е родено през летния период. Когато навън е горещо, е добре да му се предлага по мъничко между отделните хранения. Ако има нужда, то ще пие. След хранене също може да му се дадат една-две глътки за изплакване на устата, за да се избегне образуването на гъбички.
Когато детето започне да се захранва обаче, то има нужда от повече вода.
– Каква препоръка бихте отправили към родителите?
– Храненето е общуване, възможност да се изрази любовта между майката и детето. По никакъв начин то не трябва да става насила. Докато майка му го храни, е хубаво да му говори, да му показва обичта си. Това създава положителна емоция към храненето и много улеснява периода на захранването.


image0 (9K)