„Не се чисти“. Държавата огласи личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й

Дни, след като държавата регистрира най-голямото изтичане на лични данни от системата на НАП, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) тенденциозно допусна същото нещо, но по отношение на само един съдия и семейството й.

Става въпрос за небезизвестната Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), чиято имуществена декларация се оказа публикувана в сайта на институцията с незаличени ЕГН, номер на личната карта и адрес. В нея фигурираха дори ЕГН на партньора и непълнолетния ? син.

?Особеното в този случай е, че очевидно не става въпрос за техническа грешка, а за съвсем умишлено действие – името на pdf файла с декларацията на Тодорова носи недвусмисленото заглавие на латиница: „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

В горния ляв ъгъл личи името на pdf файла с декларацията на съдия Тодорова
Въпросното отбелязване може да означава само две неща – че по неизвестни причини единствено декларацията на съдия Тодорова не е подлежала технически на заличаване на личните данни или, че това е било надлежно разпоредено. И в двата варианта ИВСС директно нарушава Закона за защита на личните данни, който изрично е споменат и в Закона за съдебната власт, регламентиращ дейността на проверяващия орган.

Друго доказателство за тенденциозността на този акт е обстоятелството, че в нито една от останалите над 4400 декларации на магистрати не са оставени незаличени лични данни. След като инспекторатът нееднократно бе потърсен от журналисти във връзка със случая, достъпът до качените преди ден имуществени декларации беше спрян около обяд.

„Допуснат е пропуск“
Няколко часа по-къвно от ИВСС разпространиха „уточнение“, според което „е допуснат пропуск, като е публикуван работният файл на декларацията, а не окончателният му вариант със заличените данни“.

„По тази причина и името на файла е в работен вариант. След получаване на сигнала за незаличени данни за съдия Тодорова, незабавно е спрян достъпът до Регистъра на имотните декларации на магистратите на сайта на ИВСС“, пишат от ведомствения пресцентър, допълвайки, че са взети „административни мерки за установяване на причината за допуснатия пропуск“ и в ход е вътрешна проверка. Какъв е нейният срок и дали резултатите ще бъдат публично обявени, не се съобщава.

Искане за изслушване на главния инспектор
Междувременно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесе официално искане на следващото заседание на Съдийската колегия на ВСС на 23 юли да бъде изслушана ръководителката на съдебния инспекторат Теодора Точкова.

„Главният инспектор следва да изясни обстоятелствата по случая за допуснатото нарушение – неспазване на изискванията на Закона за личните данни спрямо магистрат, както и може ли да се търси тенденциозност в заглавието на файла с декларацията на съдия Мирослава Тодорова”, се казва в искането на Панов.


Личните данни са заличени от Свободна Европа, в първоначално публикуваната от ИВСС декларация на съдия Тодорова те бяха видими
Публичното оповестяване на личните данни на съдия Тодорова и семейството ? става факт непосредствено, след като Съдийската колегия на ВСС реши да намали периодичната атестация на работата ? от 94 на 89 точки. Тъй като срещу нея имало висящо дисциплинарно производство за забавени дела.

В същото време колегата й в СГС Петя Крънчева бе поощрена със завишена оценка – от 91 на 98 точки, въпреки че срещу нея текат общо три дисциплинарки, макар и обединени в една. При това – в нейния случай става въпрос за няколко различни нарушения.

Разликата между двете е, че Тодорова е известна от години с публичните си позиции в защита на независимостта на съда от политическо влияние. Докато Крънчева е популярна най-вече с това, че беше заместник на осъдената за незаконни СРС-та бивша председателка на СГС Владимира Янева.

Борис Митов www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)