„Не можем да продължаваме да живеем така!“ Университетски преподаватели призоваха за още протести

Протестите с искания за оставки на правителството и главния прокурор започнаха на 9 юли

Протестиращите през последния месец с искания за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да не отслабват гражданския си натиск върху властите, а да продължат масово да демонстрират недоволството си. Това призовават над 30 преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия в отворено писмо, разпространено в петък.

Реакцията им е провокирана от физическите посегателства срещу протестиращи и журналисти по време на Националната конференция на ГЕРБ в сряда, както и от полицейската атака срещу палатковите лагери в София, Пловдив, Варна и Стара Загора в сутрешните часове в петък.

Преподавателите посочват като причини за гражданското недоволство „модела на управление на държавата“, характеризиращ се със срастване на власти и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, потъпкване на свободата на словото и използване на държавни органи „като бухалка“.

         “ „Единствено полезният ход
              за всички е оставка
              на настоящия
              Министерски съвет“

„Преди 30 дни това дълго нагнетявано недоволство избухна под формата на едни от най-масовите и всеобхватни протести, които страната ни е виждала през последните години. Подкрепата на обществото за управлението отбеляза критичен минимум, а протестиращите обявиха гражданско неподчинение и окупираха ключови места както в столицата, така и в други големи български градове – размах на недоволството, невиждан у нас от тежката зима на 1997 г.“, заявяват авторите на писмото, подчертавайки, че „единствено полезният ход за всички, в това число и за управляващото мнозинство, е оставка на настоящия Министерски съвет“.

Преподавателите добавят, че притиснати от „задкулисни интереси, останали скрити от публиката, от един месец насам отправят все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие от страна както на органите на реда, така и на частни субекти с неясни правомощия и неизвестно на чие подчинение“.

Като „кулминация на тези действия“ те определят случилото се на конференцията на ГЕРБ, където маскирани мъже биха протестиращи и проявиха агресия дори срещу журналисти от Свободна Европа, които ги снимаха, както и вдигането на протестните блокади в петък.

         “ „Призоваваме също всички граждани,
              които милеят за бъдещето на родината си,
              да не отслабват гражданския натиск“

„В контекста на постоянно засилващо се обществено недоволство намираме тези действия за крещяща провокация, целяща неконтролируема ескалация на напрежението и заплашваща гражданския мир в страната, жертван заради личния интерес на шепа политически субекти“, се казва още в писмото.

„Призоваваме също всички граждани, които милеят за бъдещето на родината си, да не отслабват гражданския натиск, вече и в подкрепа на своите будни съграждани, които в момента плащат цената на гражданското си неподчинение. Защото не можем да продължаваме да живеем така! ОСТАВКА!“

Сред подписалите писмото са Даниел Смилов, Александър Кьосев, Жана Попова, Димитър Бечев, Анета Димитрова, Евгений Дайнов, Христо Христев, Калин Янакиев, Марина Стефанова, Жюстин Томс и други.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)