Не купувайте риба от крайпътни търговци и храни от минаващи по плажа хора!

И през този летен сезон продължават извънредните проверки на ресторанти, хотели и търговци на храни по морето.

Не купувайте риба от крайпътни търговци, защото това крие риск за здравето. Това предупреди в ефира на Дарик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев. От агенцията предупреждават още да не да купуваме храна на плажа от преминаващи търговци.

„Всеки от нас може да разбере когато го подканват да си купи лакомство – царевица, сладолед, понички, гевреци, независимо от това колко чисто изглеждат самите търговци, независимо от това с какво са облечени, тези търговци, които вървят, са незаконни. Трябва да има обект, трябва да се купуват храните от обект, какъвто и да е той. Дори и най-малкият павилион е регистриран при нас и има минималните необходими условия за поддържане на хигиена и проследяване на храните“, каза Митев.

[ad id=“237001″]

Митев апелира да не се купува риба от крайпътни търговци.

„Умолявам хората да не купуват тогава, когато на едни съмнителни места по пътя в едни грозни стериопорени касети се продава риба. Тя едно, че е опасна, и второ, колкото и да е прясна, забелязваме, че тези същите търговци лъжат и за вида на рибата“, каза Митев.

Няма гаранции, подчерта шефът на бургаската дирекция по безопасност на храните и изтъкна, че в повечето такива случаи рибата дори не е в купчинки лед, а в едра сол.

Експертът отбеляза, че съмнителни са коли, натоварени с риба, които са спрели край пътя, стоката е изложена на праха, на изпаренията от бензина, а търговците шумно подканят пътуващите да си купят.

„Има 4-5 регистрирани в агенцията фургона, които са по пътищата на изток и на север от Бургас, те се проверяват“, каза Митев. Той посочи, че потребителят има право да поиска регистрацията на обекта.


image0 (9K)