Не купувайте мед на цена под 5 лева!

Над 120 производители изложиха продукцията си на традиционния фермерски фестивал в столичния парк Заимов

Над 120 малки производители от цялата страна изложиха продукция на фермерски фестивал в столичния парк „Заимов“ при Театър „София“. Изложението се провежда за четвърта поредна година. Организатори са Столична община, общинското дружество „Пазари Юг“ и кооперация Хранкооп – София.

Сред атрактивните стоки на изложението са козметика, бижута и аксесоари от натурални продукти. Може да се закупят също сезонни плодове и зеленчуци, гъби, билки и подправки, млечни и месни продукти, мед, сладка и конфитюри.

[ad id=“225664″]

„Не е тайна, че на пазара има и фалшив мед“, разясни Николай Червенков, който от 23 години гледа кошери в района на Стара Загора и Казанлък.

„Когато в средата на зимата видите течен мед, който не е акациев, не се лъжете да го купувате. Истинският продукт би трябвало да е кристализирал и хомогенен. Освен това, видите ли мед на цена под пет лева – не купувайте“, бяха съветите на Червенков.

Най-сигурният начин си остава потребителите да купуват от човек, когото познават. „Трябва си директен контакт между производителя и купувача“, смята търговецът.

Фестивалът в парка „Заимов“ събира няколко фермерски пазари в страната – Добрич, Банкя, Пловдив, столичната Римска стена и този пред земеделското министерство. 80% от участниците са фермери, има и занаятчии, разказа Николай Генов, председател на „Хранкооп“, един от съорганизаторите на фестивала.

[ad id=“263680“]

Почитателите на чистата храна, отгледана с грижа към природата и хората, могат да открият тези продукти и на ежеседмичните пазари: Бизнес парк София (всеки вторник от 11 до 16 ч.); Римската стена (всяка сряда от 15 до 19 ч. и всяка събота от 10 до 14 ч.), в Добрич (всеки четвъртък от 10 до 18 ч.) ,в Банкя (всяка събота от 10 до 14 ч.).

Първият фермерски пазар се проведе през 2013 година на запустелия по това време пазар Римската стена в столицата. Началото е само с трима производители, две години по-късно броят им е 30, а пет години по-късно – над 120.


image0 (9K)