Не искам да ми крадат колелото. Божидар и Боян, които измислиха една вълшебна стойка

Божидар Христов и Боян Христов

„Как да стане така, че да не може да се открадне колело“. 24-годишният Божидар Христов е бил студент по бизнес мениджмънт в Лондон, когато му хрумнала идеята за Streebl – може би най-сигурната стойка за велосипеди, която съществува в момента. Парньорът на Божидар в това начинание е 22-годишният Боян Христов. Той е бивш състезател по колоездене и е учил машинно инженерство в Германия.

„Купих си чисто ново колело на страшна оферта от 120 паунда и се оказа, че един сносен катинар струва 40-45 паунда“, разказва Божидар. „Аз го взех много присърце, защото цял живот карам колело, дълги години съм карал BMX и не ми се искаше да ми откраднат колелото. Проверих каква сигурност предоставя този катинар. Оказа се, че има клипове кое как се отключва за не повече от 40 секунди“.

Така му идва идеята да направи нещо, което е много по-сигурно от всичко познато досега. Реализацията на идеята започва, когато общ приятел запознава Божидар и Боян. Няколко месеца двамата правят прототипи, заваряват, виждат какво трябва да се подобри и така стигат до финалната версия на станцията за колела, разказва Божидар пред People of Sofia, където дадоха първото си по-голямо интервю.

I Какво представлява стойката

Божидар обясни пред Свободна Европа, че два метални шиша, както ги наричат те, заключват предната и задната капла, а една тръба заключва рамката на велосипеда. „Заключваме двете капли и рамката. В повечето случаи хората заключват само рамката и им крадат каплите, или само каплата и им крадат рамката, а ние заключваме трите най-важни компонента на колелото“, казва той.

На въпрос дали има аналог на тяхна стойка някъде по света, той обяснява, че естонска компания, която оперира в САЩ, произвежда подобни, но техният модел заключва само предната капла и рамката на велосипеда и дизайнът им е такъв, че не е подходящ за много видове колела.

„Нашата стойка заключва над 90% от колелата на пазара, което беше доста сложно да се измисли. Затова две години и половина правихме проекта“, допълва той.

I Къде има такива станции

В момента в София има три такива станции – две от тях са поставени пред бизнес сгради, а една е пред Министерство на околната среда и водите, като тя е предназначена за служителите на министерството.

Стойката пред МОСВ може да се управлява през мобилно приложение. Другите инсталирани станции са от първия модел на Боян и Божидар и се отключват и заключват с карта за достъп до офисите.

Надяват се скоро да ги има на повече места, но и пандемията от COVID-19 е оказала своето влияние. Техните основни клиенти са големите бизнес сгради, а работещите в тези бизнеси все още разчитат на възможността за работа от вкъщи.

Предприемачите споделят, че са изпратили запитване до Столичната община и се надяват да харесат идеята им и да подкрепят подобен проект, за да има такива стойки и за обществено ползване,, за да не се налага човек да носи катинар със себе си.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)