Не изхвърляйте тези обелки, защото са много полезни

Учени са установили, че обелките на някои плодове и зеленчуци са полезни за нашето здраве и може да ги използваме по различни начина, за да извлечем максимална полза от тях.

Голяма част от антиоксидантите в плодовете и зеленчуците са именно в обелките или в тяхната сърцевина.

Кои са те:

Кора от киви

В нея се съдържат три пъти повече антиоксиданти и фибри, отколкото в самия плод. Кората от киви притежава мощни антиалергични, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Кора от картофи

Неприятна на пръв поглед обелката от картофи, но съдържа около половината от диетичните фибри. Съдържа калий, калций, магнезий, цинк, желязо и витамин С. В допълнение, те съдържат много антиоксиданти, които предпазват от ранно стареене, сърдечни заболявания и появата на ракови тумори. И екстрактът от картофена кора се препоръчва при пациенти с диабет тип 2, тъй като намалява нивото на захарта.

Кора от банан

Обелките от банан наистина могат да са ви от огромна полза. Те притежават стягащи свойства, които са изключително полезни при стомашни проблеми и кървящи рани. Може да ги приложите и при наличието на синини и натъртвания. Достатъчно е просто да натриете засегнатия участък с вътрешната страна на банановата кора. Помогат да облекчите значително подуванията. Използвайте ги като естествен ексфолиант за деколте, шия и лице. Вършат чудеса при премахване на брадавици.

Кора от тиква

В нея се съдържа цинк. Тази кора може да ви помогне в борбата с гъбичните инфекции и паразити. Високите количества каротин пък имат мощно противораково действие.

Обелка от чесън

Вероятно и вие като мнозина изхвърляте люспите на чесъна. Те обаче са отлично средство за подпомагане на сърдечната дейност и запазване на младостта за по-дълго време. Спокойно бихте могли да си приготвяте чай от люспите на кромида или чесъна.

Източник: edna.bg


image0 (9K)