Не забравяйте, дами над 40, малко лудост никога не е излишна!

Ако ние жените не правим това за себе си, обличайки се по наш вкус и настроение, не вървим в крак с колорита, който на нас ни харесва, не се чувстваме витално в дрехите си, какво излъчване ще имаме? Веднага ви отговарям: ще бъдем едни сиви мишки, забравили как се обича, как се усмихва и как се танцува. Това ли искате за себе си, скъпи дами, които отговорно и с любов сте отгледали децата, че и съпрузите си?

Миналата седмица Джулия Беърд в „Ню Йорк Таймс” призова жените над 40-годишна възраст да игнорират модните съвети относно това, което може и не може да се облича над определена възраст. Стотици жени на 40+ в знак на солидарност започнаха да публикуват в социалните мрежи свои снимки с тениски с надпис „Old is the new black” („Старото е новото черно“). Тяхното послание е, че облеклото е въпрос на стил, не на възраст.

New York Times e инициатор на идеята, британският The Telegraph подкрепи, а аз лично съм приела изцяло като своя кауза от много години. Трябва ли като сме над 40 да бъдем по-незабележими, по-невидими и насила да се опитваме да изглеждаме още по-стари?

„На жените им е омръзнало да слушат, че като навършат 40 г. трябва да се свият в черупката си и да са „нормални”. В социалната мрежа виждаме снимки на жени над 40-те с младежки, спортни, ексцентрични облекла с леопардов принт, на високи токчета и пъстри рокли, които изглеждат щастливи и доволни от себе си,“ коментира авторката.

Покажете ми, пише иронично Джулия Беърд в New York Times, едно мъжко списание, в което съветват мъжете да не носят панталони с ниска талия след определена възраст или да крият бръчките на врата си. Правилно – няма такова. Затова пък всяка от нас критично оглежда ръцете си, деколтето, коленете и често се самоцензурираме много повече от необходимото. Да не говоря за избора на цветове или кройки.

Не забравяйте, малко лудост никога не е излишна, само не прекалявайте! Но и така да е, какво пък…

Вярно, че жената на снимката е световно известната дизайнерка Вивиан Уестууд, но нима изглежда зле, позволила си волността от цветове и младежко излъчване?


image0 (9K)