„Не“ на добива на природен газ в Генерал Тошево!

По време на вчерашния референдум Община Генерал Тошево гласува срещу добива на природен газ в Добруджа.

[ad id=“225664″]

Общо гласувалите на референдума в Община Генерал Тошево са 6571, което е 57.78 % от имащите право на глас. С „Да“ са гласували 96.91 %, с „Не“ са гласували 2.58 % и 0.54 % са невалидните бюлетини. Право на глас имаха 12 654 души.

Въпросът бе: „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

[ad id=“263680″]

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров ще поиска среща с премиера Бойко Борисов за да вземе под внимание резултатът от референдума и да бъде спазена волята на гражданите. В противен случай от Инициативния комитет предупредиха, че ще организират нови протести.

Решение за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора „Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. „Русгеоком БГ” има намерение да изгради 41 сондажи в землищата на 18-те населени места.


image0 (9K)