Не вадете кърлежа сами!

Кърлежът се вади жив, но това е доста трудно и става само от медицински специалист със специални инструменти.

Кърлежите са членестоноги от семейството на акарите и нямат нищо общо с насекомите. У нас са разпространени главно три рода: Ixodes, Hyalomma и Dermacentor. Има значение кой ще ви ухапе, защото пренасят различни заболявания, но не можете да ги различите, ако са още много малки и нямате специална подготовка. Всички те в развитието си преминават през стадиите ларва, нимфа и възрастен, но от медицинска гледна точка не е важно кой стадий ви е полазил – винаги има някакъв риск от заразяване.

[ad id=“225664″]

Тук е мястото да кажем, че над 90% от кърлежите не са заразени, тези които пренасят болестотворни организми се срещат рядко. Ако имате нещастието да ви ухапе заразен кърлеж, това пак не значи, че сте болен. В огромния брой случаи кърлежът не предава заболяването – ако не е престоял повече от 24 часа върху вас и е изваден правилно.

Това пише д-р Валери Велев, специалист по инфекциозни болести, в социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Най-често срещаните у нас кърлежи са иксодовите – обикновено паразитират върху селскостопански животни (овце, кози) и кучета. Тоест срещат се както по пасищата и полетата, така и в градските градинки и парковете. Ако идете на пикник, знайте, че кърлежите се спотайват на сянка. Не обичат пряката слънчева светлина. За жалост вие също се криете на сянка.

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

[ad id=“263680″]

Не го вадете сами. Често се опитвате да извадите кърлежа, като го намажете с мазнина. Кърлежът диша с отвори на гърба си, наречени стигми. Като го намажете с мазнина, той се задушава, но преди да умре, „повръща“ съдържимото си в раничката. Т.е. ако съдържа болестотворни микроби, ще ги вкара в тялото ви и няма значение, че сами ще го извадите.

Шансът да сте заразени е голям. Кърлежът се вади жив, но това е доста трудно и става само от медицински специалист със специални инструменти. Често след изваждане на кърлежа ви предлагат ТАП (ваксина за тетанус). Това е доста тъпо – кърлежите не пренасят тетанус, а и тетаничните спори се срещат там, където има преживни животни, тоест – само на село. Но ако държите на ТАП, сложете си, няма да ви стане нищо лошо.

Има ли значение големината на кърлежа?

[ad id=“236993″]

Има. Колкото по-малко е стоял забит във вас, толкова по-малко вероятно е да ви зарази, дори и да пренася патогени. Обикновено преди 24-ия час кърлежът е голям колкото главичка на карфица и е безопасен. Ако по размери e по-голям от лещено зърно – минали са 24 часа, а ако минава по размери бобено зърно – стоял е върху вас над 36 часа и има доста голям риск да ви е заразил.

Антибиотици. Кога?

Най-срещаните кърлежи у нас са иксодови, те най-често пренасят Лаймска болест; разпространени са в цялата страна. Това е заболяване, което протича бавно. Казахме, че шансът да се заразите е малък, затова превантивното пиене на антибиотици е глупост – независимо дали говорим за възрастен или дете. Някои хора носят кърлежа на изследване. Няма лошо, но заразеният кърлеж не е сигурен белег, че и вие сте заразени. Препоръчвам в подобни случаи да наблюдавате мястото на ухапването – ако започне кожната форма на Лаймската болест, там се оформя червен кръг със светъл център (подобно на мишена за стрелба). Започва от 4-5 мм в диаметър и може да мине 10-15 см. При наличие на този афект трябва да посетите лекар и да започнете антибиотично лечение. Кожната форма е напълно лечима за около 20 дни и не води до усложнения. Понякога протича и без повишена температура. Тоест – важно е да наблюдавате кожата. Ако до 30 дни след ухапването тя е непроменена, значи сте здрави. Но ако се притеснявате, направете си серологичен тест за Лаймска болест и го дайте на лекаря си, за да го интерпретира.

[ad id=“236999″]

Марсилската треска е второто по честота заболяване, пренасяно от кърлежи, и е разпространена предимно в Южна България и Черноморието. На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След период от около 7 дни се появява висока температура, силно главоболие, ставни болки и едропетнист обрив, включително по дланите и стъпалата. Тук правилото е – повишите ли температура след ухапване от кърлеж, посетете лекар. Опция да лекувате марсилската треска превантивно или извън болница – няма.

Ако трябва да обобщим:

След излет или разходка из парка – огледайте детето за кърлежи навсякъде, а някой да огледа вас. Ако имате един кърлеж, огледът да продължи. Често където е един, там са и повече.

Не вадете кърлежа сами! Идете на лекар!

Не започвайте да пиете антибиотици, ако не сте болен. Дали сте – може да каже само лекар.

Превантивното пиене на антибиотици, в която и да е възраст, е ненужно и често безрезултатно.


image0 (9K)