Неубедителна победа на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей

Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей спечели неубедително изборите във Великобритания. Тя няма да има необходимото мнозинство, което да й позволи да състави самостоятелно правителство.

Консерваторите трябва да разполагат с поне 326 места в 650-членния британски парламент, а предварителните резултати от вота показват, че те получават 315 мандата. Досега разполагаха с 331. Мей свика избори три години по-рано от предвиденото, за да увеличи подкрепата си за политиката си по отношение на „Брекзит“, както и да затвърди мястото си в ръководството на своята партия. Сега я призовават да подаде оставка. Анализатори смятат, че Мей може да се опита да състави правителство на „малцинството“. Във Великобритания тази ситуация се нарича „висящ парламент“ (hung parliament).

Основната опозиционна партия – Лейбъристката на Джереми Корбин, получава 261 места. Шотландската национална партия на Никола Стърджън получава 35 мандата. Тя губи цели 21 депутатски места в сравнение с предходния състав на Камарата на общините.

Популистката и антиевропейска Партия за независимост на Великобритания (UKIP) се провали тотално на тези избори. Тя не получава нито един мандат.


image0 (9K)