Нетаняху към Путин: Иран превръща Ливан в голяма ракетна площадка

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отлетя днес за Москва за 5-часово посещение, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, като по думите на Нетаняху, двамата ще обсъждат двустранната военна координация в Сирия в лицето на опитите на Иран да подсили силите си там, съобщават израелски медии.

[ad id=“263680″]

„Това е нещо, срещу което ние категорично се противопоставяме и на което се стремим да сложим край“, коментира Нетаняху преди да отлети за Русия.

По думите му, той и Путин също така щели да разговарят за „набезите“ на Иран в Ливан, който е съсед на Израел от север. Според него Иран се опитвал „да превърне Ливан в една голяма ракетна площадка, площадка за производство на прецизни ракети срещу Държавата Израел. Това е нещо, което не сме готови да толерираме“.

Нетаняху допълни, че военната координация между Израел и Русия е от съществено значение и тя продължава.

[ad id=“218548″]

Премиерът е придружаван от министър Зеев Елкин, който е член на кабинета по сигурността и за който се смята, че има близки отношения с руските власти.

Срещата между Путин и Нетаняху се очаква да бъде фокусирана основно върху военната консолидация на Иран в Сирия и ултиматумът на американския президент Доналд Тръмп към Европа за промяна на ядреното споразумение с Техеран.

[ad id=“218001″]

Израелската делегация също така ще се стреми да разбере как Русия вижда бъдещото си участие в региона и колко категорично се противопоставя на американския опит за преразглеждане на ядреното споразумение. По-конкретно, предполагайки, че руснаците ще се противопоставят на каквито и да е промени в споразумението с Иран, Нетаняху иска да установи колко те са склонни да се съгласят с Израел по този въпрос. Еврейската държава е отявлен критик на ядреното споразумение с Иран.

 


image0 (9K)