Неработоспособни: Всеки 7- ми в България с ТЕЛК !

Бившият финансов министър, Владислав Горанов обяви по Нова телевизия, че ще има ревизия и по-строг контрол върху документите за ТЕЛК и Инвалидите няма да са принуждавани да ходят извънредно на ТЕЛК, пише dir.bg

10-20% от всички издадени документи трябва по-внимателно да бъдат ревизирани, счита Горанов

„Напълно е възможно от тях да се освободят средства, които да се ползват за вдигане на минималната пенсия. В никакъв случай обаче инвалидите няма да са задължени да ходят извънредно на ТЕЛК. На ново решение ще подлежат само онези от тях, чиито документи изтичат като срок на годност. Очевидно е, че няма как да порасне нов крайник на човек, ако го е загубил“, обясни Владислав Горанов.

Пари за увеличение на минималната пенсия до 200 лв. ще се намерят предимно от приходите от ДДС и акцизи, каза още Горанов. Според него има и още данъчни резерви. Все още не е изяснено обаче дали преизчисляването на пенсиите ще става по базовия осигурителен доход от 2009 г. или от някоя година след това.

Същевременно зам.-председателят на ГЕРБ, Цветан Цветанов съобщи пред bTV, че 15% от населението – тоест, всеки седми човек у нас, е с ТЕЛК за признаване на неработоспособност и вървящото с него обезщетение, което е нереалистично.

„През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1,6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15 % от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0,8 – 1,5%. Точно затова сме предвидили преминаването на ТЕЛК-овете към Националния осигурителен институт – за да може НОИ да регулира и контролира този финансов поток“, коментира Цветанов.

По думите му, за индексация на пенсиите за 2018 г. и всяка следваща финансова година ще са необходими около 300 млн. лв.

„Това, което сме заложили, е именно ревизия на т.нар. ТЕЛК-ове. От тези 1,7 милиарда лева, които отиват за ТЕЛК-ове, можем да търсим резерв от 500 – 600 милиона лева, които да бъдат достатъчни за индексиране на пенсиите”, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.


image0 (9K)