Неприятна новина за част от българските студенти във Великобритания

Студентите от България и от другите страни от Европейския съюз, приети в британски университети през есента, които не са успели да пристигнат във Великобритания заради пандемията, може да се наложи да плащат по още над 800 паунда на година. Това може да стане, ако не стъпят на британска територия преди 31 декември, предупреждава „Гардиън“ (theguardian.com).

Британското издание пише, че независимо от кризата с коронавируса тези студенти могат да не бъдат одобрени за получаване на временен статут на уседналост. Той им е необходим поради новите разпоредби, които влизат в сила от 1 януари 2021 година във Великобритания. Те са в резултат на отделянето на страната от Европейския съюз (Брекзит).

Ако не получат поне временен статут на уседналост, българските и другите чуждестранни студенти може да се наложи да плащат още. Може да изискат от тях по 348 паунда за британска виза и по още 470 паунда годишно за здравна осигуровка.

Проблем за студентите, които още не са започнали на място обучението си във Великобритания е, че не могат да предоставят доказателство за престоя си под формата на плащане на наем, на битови или банкови сметки.

Министерството на вътрешните работи в Лондон е обявило, че е достатъчно студентите да представят поне един документ с дата от последните шест месеца на 2020-а година, за да получат временен статут на уседналост. Те обаче трябва да покажат и печат в международните си паспорти, потвърждаващ, че са влезли във Великобритания през този период. Можело да представят и билет, потвърждаващ същото.

 

 

 

 

 


image0 (9K)