Непознатият Рейгън: Човекът от плажа, изтръгнал 78 души от смъртта

„Всички големи промени в Америка започват на масата за вечеря“. С тези думи професионалният актьор, управлявал Съединените американски щати от Белия дом в продължение на 8 години – Роналд Рейгън, се сбогува с нацията в края на втория си мандат през 1989 година.

Днес, в деня на 110-ата годишнина от рождението му и почти 17 години след смъртта му, 40-ият президент на САЩ е считан от всеки трети американец за изключителен държавен глава. По-високо оценяван от предшествениците му през XX век е само Джон Кенеди.

Наричан е „Великият комуникатор“ – заслуга, за която със сигурност има холивудското му минало. И може би именно приликата между двете професии – актьорската и политическата, съчетана с чувството му за хумор, кара Рейгън да отговори на репортерския въпрос „Как може актьор да е президент?“ по време на кампанията му през 1980 г. с думите: „Как може президентът да не е актьор?“.

Вече влязъл в Белия дом, новоизбраният държавен глава пък се шегува: „Има си предимства да бъдеш избран за президент: в деня, в който бях избран, веднага засекретиха най-дълбоко оценките от ученическите ми години.“

И докато за политическата му кариера и всички важни събития, свързани с нея, е изписано много, то някои факти от житейския път на Роналд Рейгън все още остават неизвестни или поне малко познати.

Малкият дебел холандец

През живота си Роналд Уилсън Рейгън има много прякори, но първият му е даден от неговия баща. Ирландският католик Джон Едуард Рейгън – Джак Рейгън, е неуспял търговец на обувки, който е страхотен разказвач на истории и пагубно увлечен по уискито. Когато на 6 февруари 1911 г. Джак видял новороденото си момченце, той заявил, че Роналд прилича на дебел малък холандец. Прякор, който останал за дълго време.

Embed from Getty Images

Спасител на 78 души

От 9 до 21 годишна възраст Роналд Рейгън живее в градчето Диксън, на около 100 мили от Чикаго. Когато навършил 16 години, Рони започнал работа като спасител на плажа в Лоуъл парк през летните ваканции. През следващите няколко години младежът спасил 77 души от удавяне. Героичните постъпки на спасителя на плажа обаче не спрели местните зевзеци да го закачат, че някои от спасените млади жени всъщност съвсем умишлено са се хвърлили в дълбокото, за да попаднат в здравите ръце на младия Роналд. 78-ата спасена пък е 7-годишната Алисия Бери, а Рейгън вече е губернатор на Калифорния. По време на парти в дома му в Сакраменто, момиченцето, което било с майка си, паднало в плувния басейн. Без да се колебае нито секунда, Рейгън скочил с дрехите във водата, спасявайки давещото се дете.

С актьора Джон Пейн по време на снимки
Снимка: Getty Images

Почти удушен от шимпанзе

Актьорската кариера на бъдещия президент на САЩ започва през 1937 година, когато той подписва договор с „Уорнър Брос“. До 1964 г., когато поема последната си роля, Роналд Рейгън играе в десетки филми. През 1951 г. обаче по време на снимките на един от тях „Bedtime for Bonzo“ Рейгън едва не губи живота си, след като сценичният му партньор шимпанзето Пеги почти го задушава, дърпайки вратовръзката му. Когато Роналд успява да се откопчи от хватката на маймуната, възелът на вратовръзката му е толкова затегнат около врата, че трябва да бъде отрязан.

Пристрастен към желираните бонбони

Рейгън се пристрастява към желираните лакомства в средата на 60-те години, когато е губернатор на Калифорния, и се опитва да се откаже от тютюнопушенето. Компанията, която произвежда любимия му вид – с вкус на билката женско биле, му изпраща безплатно желирани бонбони от 1967 до края на втория му мандат в Белия дом – 22 години по-късно. Фирмата дори получа правото да произвежда желирани бонбони в буркан със специална опаковка – официалния президентски печат.

Embed from Getty Images

Първият разведен президент

Когато печели мястото в Овалния кабинет, Роналд Рейгън не само е първият актьор, влязъл в Белия дом, но и първият разведен мъж, избран за президент на САЩ. Голямата любов на живота му – Нанси, всъщност е негова втора съпруга.

Първата е актриса и се казва Джейн Уаймън. Двамата сключват брак през 1940 г., а през следващата се ражда дъщеря им Морийн. Роналд и Джейн осиновяват момченце на име Майкъл, а третото им дете – Кристин, умира малко след раждането. Бракът им се разпада през 1948 г., като Джейн Уаймън заявява, че причината са …различните им политически възгледи. Тя е заклет републиканец, а Рейгън – демократ.

С първата си съпруга Джейн Уаймън и 5-годишната Морийн
Снимка: Getty Images

Информатор на ФБР

Когато в края на 40-те години Рейгън е избран за лидер на Гилдията на филмовите актьори, той започва да си сътрудничи с федералните власти в усилията им да установят кои са холивудските комунисти. Брат му Нийл след време се хвали, че е шпионирал Холивудския комитет на независимите граждани за изкуства, науки и професии за ФБР, но Роналд никога не дава пълен отчет какво е правил. Както по-късно става ясно от досието му във ФБР, той и съпругата му Джейн Уаймън издават имена на хора, които подозират, че са комунисти. Когато Комисията за разследване на антиамерикански дейности към Камарата на представителите организира през октомври 1947 г. изслушвания, свързани с киноиндустрията и предизвикали огромен медиен и обществен интерес, Рейгън пътува до Вашингтон, за да даде свидетелски показания в помощ на разследването. Въпреки че издава имена на ФБР, той отказва да издаде публично пред парламентарната комисия дори и едно.

На вечеря с Джейн
Снимка: Getty Images

40-ият президент на САЩ съумява да се шегува дори в моментите, когато животът му е застрашен. Когато на 30 март 1981 година Роналд Рейгън е прострелян от 25-годишния Джон Хинкли и е транспортиран в болницата „Джордж Вашингтон“, той се обръща към съпругата си Нанси с думите: „Скъпа, забравих да се наведа“ („Honey, I just forgot to duck“ са думите на боксьора Джак Демпси към съпругата му, когато губи боя за световната титла през 1926 година – бел.ред)

Репликата му към хирурзите, които го очакват в операционната пък е: „Моля ви, кажете ми, че сте републиканци“. Водещият хирург, който е заклет демократ, отговаря: „Днес, господин президент, всички сме републиканци“.

В болничната стая
Снимка: Getty Images

След дълга борба с болестта на Алцхаймер, Роналд Уилсън Рейгън умира на 5 юни 2004 г. на 93-годишна възраст. Погребан е в комплекса на президентската библиотека, носеща името му.

Роналд Рейгън е погребан в президентската библиотека, носеща името му
Снимка: Getty Image

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)