Неподозирани причини за повишено кръвно налягане

Дори и никога да не сте имали проблем с високо кръвно, може да се окаже, че показателите ви са по-високи от приетата норма 120/80.

[ad id=“225664″]

Няма повод за притеснение. Когато лекарят измерва артериалното налягане в кабинета си и параметрите ви се окажат подозрително високи, причината може да е съвсем неочаквана и абсолютно невинна.

Ето някои причини, които предизвикват скок на кръвното:

Плаши ви посещението при лекар

Ако почувствате нервност веднага, след като влезете в поликлиниката и получавате сърцебиене, това е физиологическа реакция на организма в състояние на стрес. Стресът се причинява от посещението при лекар. Наричат тази реакция „хипертония на белите престилки“ и показателите могат да се повишат с 15 единици. Дишайте дълбоко, като вдишването става през носа, а издишването – през устата. Това ще ви помогне да се успокоите, да намалите пулса и кръвното налягане.

[ad id=“263680″]

Бързали сте, за да не закъснеете за посещението при лекаря

Това се случва на всеки – няма места за паркиране, няма асансьор и бързате по стълбите, за да не закъснеете. В такива случаи е добре да обясните на лекаря и той да премери налягането в края на вашата визита, а не в началото. До тогава, физиологията на тялото ви ще се върне към обичайния ритъм в състояние на покой.

Пикочният мехур ви е пълен

Когато пикочният мехур е пълен, тялото ви сигнализира за освобождаване на хормон на стреса, който активира ответната физиологична реакция. Предизвиква се съкращаване на кръвоносните съдове, което причинява скок в артериалното налягане с до 15 единици. Проблемът може да се реши много бързо – с отиване до тоалетната.

Пили сте кафе или енергийна напитка

Виновен е кофеинът, въпреки, че до сега експертите не са сигурни по какъв начин той повишава кръвното налягане. Има две вероятности. Първата е, че кофеинът сигнализира, че е необходима изработката на повече адреналин, което ускорява сърдечния ритъм. Втората е, че предизвиква съкращаването на кръвоносните съдове. Във всеки случай, кофеинът действа по-силно на хора, които по принцип не пият кафе, отколкото на привикалите с тази напитка. Разликата в повишаването на кръвното на двете групи е с 10 единици.

[ad id=“237001″]

Седели сте в поза – крак върху крак

Ако седите по този начин, вените на краката се съкращават, за да доведат до застой на кръвта в долните крайници. За да се компенсира това явление и да се удостовери, че кръвта попада в други важни части на тялото ви, сърцето започва да изтласква повече кръв и това повишава кръвното налягане с около 8 единици. За най-точни измервания на кръвното налягане, трябва да седите в удобно, вертикално положение с крака на пода и лакти, опрени на подлакътниците на креслото.

В кабинета на лекаря е по-прохладно

Когато е студено, кръвоносните съдове на повърхността на кожата се компресират за да може да изтласкат повече кръв в дълбочина на тялото и да запазят вътрешните органи топли. Така артериалното налягане може да се повиши до 20 единици.

Източник:dovolna.bg

[ad id=“238430″]


image0 (9K)