Необяснимо откритие на японски археолози

Японски археолози намериха в разрушена крепост на остров Окинава десет монети от древния Рим и Османската империя, съобщава CNN.

От 2013 г. екип археолози провежда разкопки в замъка Катсурен, обект от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Едва наскоро обаче археологът Тошио Цукамото забелязва 10 много древни монети. Учените не могат да обяснят как монетите са се озовали в японския замък.

„Бях дошъл да анализирам артефакти като японска самурайска броня, които бяха намерени там, когато забелязах монетите,“ – разказва Цукамото пред CNN.

„Бил съм на разкопки в Египет и Италия и съм виждал много римски монети и преди, така че ги разпозна незабавно.“

Монетите са изследвани с помощта на рентгенова технология, с  която може да се видят гравюрите върху монетите по-ясно.

Археологът е установил, че върху монетите от Османската има надписи, по които се датират към 1687, докато римските монети са се оказали много по-стари – от най-малко 300 до 400 пр.н.е.

Трудно е да се каже как точно са попаднали тези монети тук, коментира Масаки Йокоу, говорител от Комисията по образованието на град Урума.

Това е „странно и интересно откритие,“ обяснява Йокоу, въпреки че замъкът Катсурен е известен с търговските си отношения с Китай и други съседни азиатски страни през 14-ти и 15-ти век.

nauka.offnews.bg


image0 (9K)