Нено Димов с обвинение за умишлена безстопанственост. Заплашва го затвор от 2 до 8 години (видео)

Прокуратурата е установила, че министърът на водите и околната среда в разрез със Закона за водите е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява. От началото на 2018 г. нивото на водата в яз. „Студена“ непрекъснато е намалявало. Ръководството на дружеството е уведомявало ВиК Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това министър Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди.

Прокуратурата излезе с подробности за акцията в Перник, причина за която е водната криза в миньорския град. Според наблюдаващите прокурори бившият вече екоминистър Нено Димов умишлено е източил язовир Студена, неполагайки необходимите грижи.

Той е обвинен в безстопанственост, тъй като ако бе положил необходимите грижи, Перник нямаше да е на режим, обясниха от държавното обвинение.

Обвинението посочи мотивите, с които повдига обвинения на Нено Димов. Той е задържан под стража за 72 часа. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обяви, че ще поиска Нено Димов да бъде задържан под стража с постоянна мярка за неотклонение.

Заплашва го затвор 2 до 8 години.

Това не е краят, това е началото! Искаме да стигнем до всички виновни, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. И обяви, че се извършват проверки във всички ВиК на страната.

„Към момента привлечен е Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към Стомана Индъстри“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„В хода на разследването е установено, че мъртвият обем на язовир „Студена“ е достигнат под стопанисването на Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК, които докладват за нивото на министъра. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото е намалявало, за което е бил уведомяван министърът. Той ежемесечно утвърждава графици и разрешава водоподаването за различни нужди. Установено е, че той в разрез със закона за водите е разрешавал ползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е надлежно и писмено уведомен, че нивото на язовира намалява. Така е нарушил служебните си задължение и е издавала разрешителни за промишлено ползване на определени дружества, макара притокът да е намалял драстично, при това в пъти по-големи обеми. Освен това не е упражнил добро управление на водите, което е довело до намаляване на питейната вода за Перник“, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Действията по разследването касаят досъдебно производство е свързано с безстопанственост. Язовир Студена е държавна собственост и като такъв се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в Студена се докладва от ВИК Перник, които докладват на министъра на околната среда и Водите. ВИК дружество е алармирало за намаляването на обема на язовир Студена“, каза в началото на брифинга Сийка Милева.

„Установено е че министърът в разрез със закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е бил многократно предупреждаван“, добави тя.

„Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети – изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник“, добави Милева.

https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/1059995041000877/

„В хода на разследването, освен Студена – предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВИК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество „Юлен“, добави той.

 


image0 (9K)