Некролози, проследяване, пожар. Системни посегателства срещу адвокат остават неразкрити

Адвокат Ирен Савова

Известният адвокат Ирен Савова се оплака пред медиите, че родната й къща в Ихтиман умишлено е била подпалена през нощта срещу сряда. Доказателство в тази посока е намерената на покрива туба от моторно масло. По думите й в момента на инцидента в къщата не е имало никой, но съседи са чули шум от тропот и са подали сигнал, а пристигналите на мястото пожарникари са потушили пожара.

       “ „Най-вероятно
            палежът е умишлен“

„Не съм видяла хора на покрива, но има следи и съседите са чули тропот. Най-вероятно палежът е умишлен. От полицията и пожарната установиха, че има запалителни вещества на покрива. Една трета от покрива го няма, вторият етаж на къщата е доста засегнат“, заяви самата Савова.

Часове по-късно вътрешният министър Младен Маринов коментира, че основната версия действително е умишлен палеж, „тъй като в къщата не е имало никой, не е имало огън вътре или отопляеми уреди“. От прокуратурата обаче отказаха на този етап да коментират подробности с уточнението, че е образувано досъдебно производство и предстои да бъдат прегледани записи от охранителни камери.

През последните години това е пореден инцидент, свързан с адвокат Савова, за който тя подава сигнал, но разследващите досега не са стигнали до конкретни разкрития. Тя обясни пред медиите, че по тази причина е решила да живее в чужбина.

       “ „Разбира се, че се
            чувствам незащитена“

„От два дни съм тук, това е посрещането ми в България. Не съм получавала заплахи. Разбира се, че се чувствам незащитена. Ако се чувствах защитена, нямаше да напусна държавата. Факт е, че има дела, по които на свидетелите също се запалиха къщите. Вече имам доста насъбрани подозрения, че има дела, които могат да са причината за тези палежи. Тези дела са за определени материални интереси“, коментира Савова в четвъртък без да посочи кои казуси има предвид.

През юли миналата година тя забелязва двама съмнителни мъже около дома си, а след това открива, че на автомобилите, които ползва, са поставени проследяващи устройства. Савова разполага със записи от охранителни камери, на които се виждат и лицата на мъжете, които предоставя на ГДБОП. Адвокатката твърди, че няколко дни по-късно е забелязала същите мъже близо до кантората й в центъра на София. Софийската районна прокуратура пък образува досъдебно производство по случая, но до момента Савова не е уводомявана за някакъв напредък по случая.

През ноември 2018 г. неизвестни разлепиха на входа на дома и кантората й некролози, съобщаващи за нейната смърт. Тогава обаче Софийската районна прокуратура отказа да образува разследване.

В началото на 2015 г. Савова разказа пред медиите, че е наела охрана, защото е забелязала, че непознат мъж я следи като дори е направил неуспешен опит да я отвлече. Тогава Софийската окръжна прокуратура образува разследване, но във връзка със смъртта на баща й Иван Хаджипетков, който загина при катастрофа в края на 2014 г. Тогава от МВР съобщиха само, че той е бил блъснат от камион или джип, докато е карал колело, но след това не е обявявана повече информация по случая.

       “ „Данните сочат, че
           намесите са във връзка
           с професията й“

„Заплахите и намесата в личното пространство на адв. Савова имат системен характер, а някои деяния е вероятно да разкрият признаци на престъпления от общ характер. Интензитетът на тази намеса с времето ескалира, а това е особено притеснително както относно запазване живота и здравето на адв. Савова, така и относно упражняваната от нея адвокатска професия. Данните сочат, че намесите са във връзка с професията й“, посочиха в четвъртък от Българския хелзинкски комитет в отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което го призовават да провери всички преписки по сигнали на Савова.

Тя бе адвокат на бившия заместник-кмет на столичния район „Младост“ Биляна Петрова, която беше осъдена на първа инстанция заедно с бившата кметица на квартала Десислава Иванчева за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Савова защитаваше и бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, който получи условна присъда за това, че е скрил преписка срещу президента Росен Плевнелиев и решение по проверка срещу бившата му съветничка Димана Ранкова. Освен това адвокатката представляваше интересите на държавата по делата за т.нар. царски имоти.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)