Нека развенчаем „невинните дечица“ пред родителите им и да покажем записите от междучасията, а след това с крути мерки към подрастващите

За трагично починалото 11-годишно момиченце, ритнато в корема от свой съученик в столичното 52-ро ОУ, продължава медийният шум, който за съжаление няма да помогне за справянето с агресията в училище сред подрастващите.

Разговаряме по темата с Маноил Манев от Стара Загора, експерт по национална сигурност и депутат в бъдещото 44-то Народно събрание на РБългария.

Г-н Манев, имате ли визия как и с какви мерки може да се овладее нарастващата агресия сред младежите, а както се забелязва в последно време и сред децата?

– Служебното правителство на България отново „изригна“! Представете си патрули от ученици с ленти на ръцете/червени примерно/ обикалят из училище и „въдворяват“ ред. После се чудим откъде се появяват „динковците“ в България.

Отдавате ли значима роля на училищните психолози?

– Психолози и лекари, ако можеха да се справят, досега щяха да са приключили с агресията.

Какво предлагате Вие като експерт?

– Има няколко неща,които могат да доведат до подобряване на атмосферата в училище.
1. За да включим родителите в борбата срещу насилието, трябва първо да им покажем /на родителите/ истинския образ на децата им.
Затова предлагам всеки месец да се провежда по една родителска среща, на която се прожектират записите на камерите от коридорите,класните стаи и дворовете. След като развенчаем ореола на „невинните“ дечица, родителското“тяло“ ще повярва,че НАСИЛИЕТО И АГРЕСИЯТА не са ЧУЖД проблем.

2. За да се преборим успешно с „примера“ на уличните герои, комисиите за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни трябва да започнат да водят контингента си на „екскурзии“ в местата за лишаване от свобода. Дори само миризмата в тези заведения е достатъчна, за да накара едно дете да разбере какво „светло“ бъдеще може да доживее един престъпник.

3. Посещение на съдебни заседания /при четене на осъдителни присъди/ на знакови хулигани и насилници, които се преструват на болни и нещастни, а на улицата са легенда за подражание, ще развенчае и тях!

Мислите ли, че с тези Ваши предложения ще се овладее агресивността у младите хора?

– Определено смятам, че това са реални мерки и те ще дадат нужния ефект върху подрастващите.


image0 (9K)