Нека да не допуснем квартал „Три чучура” – север да се превърне в гето, държавата е длъжник на тези хора!

 На 11 март, представители на коалиция „Да, България” осъществиха работна среща с гражданите от квартал „Три чучура север“.

„Нашата цел е да видим реалните проблеми на квартала, който в последните години често се оказваше прицел на обществения интерес. „Да България” е жива организация на активни граждани, която поема ангажимента си да бъде до хората, с помощ от страна на експерти. Търсим съдействие и страна на изявени местни лица, за да бъдат верен коректив и на действията ни, вдъхновение и помощ.“ каза пред zarata.info Станислав Тодоров, водач на листата в Стара Загора

Един от дискутираните проблеми бе шумът, който идва от отделни жители на съседния квартал. В летните дни има ежедневни сигнали. Хората от квартала споделят: „Не може да разчитаме на институциите нито на местно, нито на национално ниво. Вече 25 – 30 години сме подложени на постоянен шумов тормоз от махалата и нищо не се прави по въпроса. Дори полицията спря да отговаря на сигналите ни! Мерките на общината се оказват напълно неефективни, 24 часовите дежурства на полицейски и общински патрули са прах в очите, без да се решава реално проблемът.“

Известна на всички е и печалната съдба на гората над квартала, която също бе точка на обсъждане от страна и на международни медии. Факт е, че за няколко години една изобилно залесена местност изчезна в небитието.

„Чувахме шумът на резачките, говореше се, че се подкупват местните патрули за няколко лева. Местната власт не взе мерки, нa някому беше по-изгодно да си затвори очите.” – разказват хората от квартала.

Дискутиран беше и текущият ремонт, който е блокирал част от квартала. Притесненията на хората са най-вече за качеството, което е често коментиран проблем при масовите ремонтни дейности. Хората в квартала се надяват на нормална градска среда и междублокови пространства, които да дадат шанс за развитие и заселването на млади хора. Нужна е промяна, за да не се възприема това прекрасно място като „гето”, обречено на забвение.

Не беше пропуснат и въпросът за етническото напрежение, по който се намеси и Стефан Стефанов, също част от листата на коалиция „Да, България”. Ясно бе декларирано, че има много, по което да се работи, за да могат двете страни да си стиснат ръцете. Няма нужда от нагнетяване на конфликти, защото това не води до разрешение на проблеми. Нужно е безкомпромисното присъствие на държавата. Само така могат да бъдат спрени тенденциите за превръщане на крайните квартали в гета, кошер за престъпност, незаконна дейност, наркотици и разбити съдби. До момента всичко е имитация на дейност, от което страдаме всички ние. Държавата е длъжник на тези хора. Напомняме на политиците да не го забравят.

„ДА, България” призовава: „Нека заедно да извадим мафията от държавата!“

Купуването и продаването на гласове са престъпления!


image0 (9K)