Нека внимаваме с календарите

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 65, 1990 г.

По повод на една публикация
НЕКА ВНИМАВАМЕ С КАЛЕНДАРИТЕ
„Вие, господине, сте контрареволюционер!” – убеждава ме в брой 59 от 24 юли на вестник „Септември” г-н Любомир Гатев чрез публикацията си „Вторник Стара дата”. До този извод стигнах, след като почти във финала на неговия „опит за идентификация на една младежка проява и нейните организатори” прочетох: „Една съзнателна пародия, призована от неосъзнатите гореизброени, при цялата си добронамереност, остава това, което е – вторник, термидор, стара дата”.
Заинтригува ме точно „термидор”. Защо да крия – информационната лавина от последните месеци бе поизличила значението й, но справката с „Речник на чуждите думи в българския език” Изд. „Наука и изкуство”, София, 1970 г., стр. 718 ме подсети. И така – първото значение на думата е „единадесетият месец на френския революционен календар, въведен през 1793 г.” Дотук – нищо особено, просто авторът е решил да покаже начетеност и да блесне пред обруления от четиридесет и петгодишната комунистическа управия читател. За съжаление в речника е дадено и друго едно значение: „Буржоазен контрареволюционен преврат във Франция на 9 термидор 1794 г., който прекратил диктатурата на якобинците, свалил Робеспиер и установил господството на едрата буржоазия.” В този момент се изплаших – какво направих аз? Защо се подписах под призивите на тия контрареволюционери? Как можах аз, вече зрелият мъж на близо тридесет и пет години, да се подведа от едни хлапаци? Та те искат да задушат повеите на демокрацията в България? Така ли не съзрях зад привидно невинните им физиономии зверския лик на тоталитарното ни минало? Трескаво затърсих из дома си листовката, която една от онези млади ехидни пред електродома ми подари на 17 юли. Едва ли не с лупа започнах да чета исканията им. Едно по едно, търсейки скрития смисъл на иначе безхитросните въпроси.
Съжалявам, г-н Гатев, но не съм на висотата на Вашата интелектуалност. Не успях да открия нищо от онова, което твърдите Вие.
А Вие твърдите, че искането на СÏ: „Федерацията на независимите студентски дружества да се регистрира като политическа организация!”, е болна амбиция. И то сега, когато това стана? Самите студенти счетоха, че трябва да сторят това, за да изпълнят изискванията на закона.
Надсмивате се на искането Народното събрание да назначава не само председателя на Комитета за телевизия, но и цялото ръководство. Е, аз какво да си мисля за депутатите, които записаха в дневния ред подобна точка (макар и формулирана малко по-различно)?
Заявявате, че привидно самостоятелната акция на СМС е организирана от щатни работници на БДМ (приемник на ДКМС). Да така е, но направете си труда и прочетете документите на двете организации, за да разберете, че членството в БДМ не пречи на никого да участвува в политически акции на съюза.
Удивлявате се, че СМС се е нагърбил в Стара Загора да замества ФБСМ – официалната младежка организация на БСП. Нямам право да Ви съветвам, но можехте поне да разгърнете програмните материали на двете организации, за да видите разликите. Казвам го, защото още дълго ще недоумявате защо ОбС на БСП да не подкрепя едни или други инициативи. Както и да проумеете, че е възможно част от активистите на СМС да са и членове на Българската социалистическа партия. При това без да са зависими от решения на висшестоящи началства. За разлика (например!) от членовете на Радикалдемократическата партия в Стара Загора, които уж самостоятелно издигнаха исканията си спрямо ръководството на вестник „Септември” и Радио Стара Загора, а впоследствие (по решение на Координационния съвет на СДС?!) започнаха да ги променят. Нищо, че тази партия е самостоятелна, а не „поделение” на съюза. Но това, както се казва, е навярно само частен случай?
И, за да поставя финалната точка – нека по-прецизно боравим с чуждите календари. Защото механичното пренасяне на понятия във времето крие опасност да станем… смешни.
Христо ХРИСТОВ

Б.А. За да улесня г-н Л. Гатев, ще съобщя, че работя като журналист във вестник „Марица-изток” – Раднево, на 34 години съм и членувам в Българската социалистическа партия.


image0 (9K)