Незаслужено позабравеното, уханно индрише лекува високо кръвно и болно сърце

Преди години във всеки български дом, наред с мушкатото, здравеца, розите и петуниите, цъфтеше и ароматното индрише. В последните години сякаш е незаслужено позабравено. Освен ароматно, индришето е красиво и много полезно. Ето някои приложения на индришето:

За компоти от сини сливи или вишни, слагайте по 1 листенце индрише, което дава изключителен аромат. Някои добавят листенца индрише в ракията и виното.
Ако правите мармалад или конфитюр от сини сливи, сладко от вишни, череши или дюли, добавете индрише.
То е и билка, която ободрява и заздравява имунната система, ако дишате аромата на растението индрише направо от саксията или като откъснете 1 листо и го стриете с ръка, за да се отдели неговото етерично масло.
Индришето повдига тонуса на уморен човек, както и на хора, които са боледували, също и при пролетна умора. То дезинфекцира въздуха в стайните помещения и унищожава микробите.

[ad id=“225664″]

Рецепта за възстановяване след боледуване:
Откъснете 20 пресни листа индрише и ги счуквате в хаванчето.
Настържете кората на 3 лимона и изцедете сока им. Добавете 500 грама мед и счуканите ядки на 30 ореха.
Объркайте добре и прибавете счуканите листа индрише.
Всяка сутрин 30 минути преди хранене яжте по 1 с.л.
Ако се възстановявате след заболяване, яжте по 1 с.л. 3 пъти дневно.

Индришето лекува високото кръвно, болно сърце и диабет
Не е необходимо да правите някакви отвари или други чайове, за да регулирате високото кръвно или болното сърце. Просто късате от саксията 2-3 листа индрише и ги изяждате на гладно. Не приемате храна 30 минути, за да може индришето да подейства.

Индришето успокоява силната кашлица
Трябва да направите отвара от 2 с.л. босилек, 3 листа индрише, 3 ореха, които са счукани, но не са почистени от черупките. Тези съставки варите в 500 мл вода и оставяте да врат 5 минути след завиране. Тази доза се пие в рамките на 1 ден, на 4 равни дози. За по- добър вкус, добавете малко мед.

Източник: lekuva.net


image0 (9K)