Незаконно роден холандски принц на път да получи титла и права

Принц Карлос, който е женен и има три деца, никога не е оспорвал, че Хуго е негов син, но е категорично против да му бъдат давани привилегии. Той говори малко за сагата, описвайки я като „тъжна и лична“

[ad id=“263680″]

Нелегитимният син на холандски принц вероятно най-накрая ще бъде приет като член на кралското семейство след продължителна съдебна битка за преодоляване на неформална сделка, сключена след неговото раждане.

21-годишният Хуго Клинстра е син на принц Карлос, братовчед на крал Вилем-Александър, и Бриджит Клинстра – негова приятелка от детинство, с която има връзка.

Принц Карлос настоява, че когато тя забременява, двойката постига споразумение, че детето няма да получи кралска титла или други права. Той посочва, че Бриджит е взела „независимо решение“ да има дете, припомня The Telegraph.

[ad id=“218001″]

След като навършва 18 години, Хуго Клинстра обаче решава да оспори това споразумение и влиза в серия от правни битки, за да получи кралски статут.

Той иска грандиозната титла на негово кралско височество принц Карлос Хуго Родерик Сибрен де Бурбон де Парме и също така да бъде включен в регистъра на холандските благородници.

В последния кръг на битката от понеделник въпросът е обсъден от Държавния съвет, консултативен орган на холандското кралско семейство.

[ad id=“218548″]

Срещата се проведе зад закрити врата, но от съвета се очаква да издаде решение, благоприятно за Клинстра, в рамките на няколко седмици, според De Telegraaf и други холандски медии.

Това би бил краят на една правна и конституционна битка, започнала преди три години, когато 21-годишният младеж за първи път поставя предизвикателството пред баща си.

Принц Карлос, който е женен и има три деца, никога не е оспорвал, че Хуго е негов син, но е категорично против да му бъдат давани привилегии. Той говори малко за сагата, описвайки я като „тъжна и лична“, пише Profit.bg.

[ad id=“236480″]

Хуго Клинстра вече спечели битката на няколко нива, след като преди две години тогавашният министър на правосъдието се произнесе в негова полза, а миналата година съд в Хага подкрепи решението на министъра.

Според нидерландското законодателство незаконно родените кралски особи имат право да носят името и титлите на своето семейство.


image0 (9K)