Незаконна сеч на дъбова гора край село Тулово

[ad id=“263680″]

Зрители на БНТ сигнализират за незаконна сеч на дъбова гора край мъглижкото село Тулово. Тя е установена в местността „Туловска кория“, която е обявена за природна забележителност през 1961 година. През 2002 г. е прекатегоризирана в защитена местност, като целта е да се опази вековната дъбова гора. Прокуратурата започна проверка по случая.

Сигнала за безогледната сеч подава Ивайло Клисуров от ,,Зелени Балкани,, .Минавайки покрай местността забелязва, че е извършена масова сеч на дъбова гора, която е на повече от 70 години.

Ивайло Клисуров: ,,Този случай е направо уникален, той е със сума ти кубици дървесина изнесена, вероятно са влизали машини, ползвани са и моторни триони според нас. Случаят е много по – тежък, тоест не казвам, че предните са били по-добри, но тенденцията е да става все по-лошо и по-лошо и все пак някакви мерки.

[ad id=“225664″]
Веднага след сигнала служители от Регионалната дирекция по горите – Стара Загора са извършили проверка. При нея са установили незаконна сеч на 546 дървета – габър и летен дъб.

Петър Заяков-директор РУГ Стара Загора: „Констатациите са наши от 4-ти и 5-ти януари-незаконно отсечени 76 кубика дървесина.
До местността ,“Туловска кория“, се стига по асфалтов път. Това означава, че извършителите безпроблемно са извозвали дървесината. Заради това контролния орган е санкциониран. Направили сме акт на служителя – надзирателя на Горско стопанство Мъглиж, който отговаря за охранителния участък за занижен контрол при опазване на горската територия.
Полизията започна разследване по случая. Засега е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.“/БНТ

[ad id=“263680″]


image0 (9K)