Незабавна триседмична карантина поиска Валери Симеонов

По примера на редица европейски държави и у нас трябва да се втвърдят противоепидемичните мерки и да се наложи поне триседмична карантина. Мерките трябва да се наложат незабавно, защото, за разлика от пролетта, вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред ТВ Европа тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обаче подчерта, че това е позиция на НФСБ, а не на коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти.

„Няма нужда да откриваме топлата вода – нека вземем добрите примери от Европа и дори съседните ни държави“, подчерта Симеонов и посочи Белгия. „Европейската държава затвори на 2 ноември училища, МОЛ-ове, кина, театри, спортни мероприятия и за изминалата седмица отчита два пъти по-малко заболели в сравнение с предходната. В Полша вече обмислят да отворят МОЛ-овете и магазините, които бяха затворени още през октомври, но те затвориха училищата си до края на годината“, каза Симеонов. Той подчерта, че мярката за училищата е важна, тъй като децата не боледуват, но са най-сериозния преносител на заразата към своите родители, баби и дядовци.

Решението на Столична община за отваряне на Коледните базари той определи като престъпление.

Валери Симеонов гневно реагира срещу нарушението, извършено от заведение – да заключи 200 души клиенти вътре след 23.30 ч., за да не дойдел някой и наложи санкция за неспазване на мерките. „Полицаите стоят като статисти отвън, вместо да приложат закона с цялата му строгост – да вземат прокурорско разрешение и разбият вратата. Това заведение трябва да бъде затворено“, категоричен бе лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов заяви, че е изразил неколкократно позицията си пред партньорите от ГЕРБ и ще го направи отново – на Политически съвет следващата седмица. Лидерът на НФСБ е за налагането на временни ограничения, но съобразени с това икономиката да продължи да работи. „Държавата трябва да компенсира поне на 80 % затворените бизнеси“, подчерта Симеонов.

След гласуването на Държавния бюджет за догодина заместник-председателят на НС Валери Симеонов ще предложи и разпускане на парламента и възможност за дистанционна работа на депутатите. Сега Парламентът работи, взимат се важни решения с дистанционно гласуване на карантинираните депутати, посочи той и определи като дребнав партиен егоизъм това, че БСП и ДПС саботират важни решения като това за бюджета, данъчните закони, промени в Закона за здравето.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)