Недоволство и сблъсъци в Рим заради анти COVID мерките

Протестиращи срещу политиката на италианското правителство за борба с коронавируса се сблъскаха с полицията в Рим, предаде ДПА.

Няколко стотици протестиращи се събраха вчера на централния римски площад Кампо де фиори, обявявайки се срещу евентуална нова карантина. На видеозаписи се вижда, че те замерват полицията с бутилки и фойерверки. Според агенция АНСА протестът, в чиято организация участваха десни радикални сили, е продължил в други части на града.

Вчера се проведе и друг протест, организиран от леви групи, който акцентираше на социалните проблеми, дължащи се на пандемията.

Протести имаше и в други градове. В Милано критици на правителството поставиха празни чинии пред стоковата борса и поискаха финансова помощ, за да се справят с кризата. Правителството обеща да предостави парични средства на мнозината, засегнати от затварянето на кината и театрите.

Популярността на правителството на Джузепе Конте спадна с 7 на сто спрямо предишния месец, достигайки 58 на сто, показва проучване на Ипсос, публикувано от в. „Кориере дела сера“.

Броят на случаите на коронавирус в Италия нараства бързо от началото на октомври. Вчера страната с население от 60 милиона души регистрира над 31 758 новозаразени и близо 300 смъртни случая, припомня БТА.

 


image0 (9K)