Неграмотните убийци на пътя мутреят с „полски“ и „гръцки“ книжки

Във варненския квартал Аспарухово вчера бе заловен поредният „шофьор“ с фалшива книжка, „издадена“ в Полша. Не е за учудване, че той е бил спрян от органите на реда именно на улица „Розова долина“.

На 16.09. т.г., около 14:10 часа, в гр. Варна, на ул. „Розова долина“, при извършване на полицейска проверка на Л.А. „Фиат“ с водач В.С. (33 г.) от с. Оброчище, същият предоставя на органите на реда свидетелство за правоспособност, издадено от Р. Полша, за който е установено, че не е истинско. Същият е управлявал автомобила без да притежава такова. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. В.С. е задържан за срок до 24 часа.

Няколко дни по-рано, този път около „Максуда“ е спрян друг водач с фалшива книжка. На 12.09. т.г., около 10:35 часа, в гр. Варна, на ул. „Сава“, при извършване на полицейска проверка на Л.А. „Опел“ с водач О.Х. (37 г.), същият предоставя на органите на реда свидетелство за правоспособност, за който е установено, че не е истинско. По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. О.Х. е задържан за срок до 24 часа.

2 часа по-късно е заловен още един шофьор, представил неистинско СУМПС. На 12.09. т.г., около 12:00 часа, в гр. Долни Чифлик, на ул. „Иглика“, при извършване на полицейска проверка на Л.А. «Опел» с водач М.Д. (31 г.) от с. Синдел, известен на МВР, същият предоставя на органите на реда свидетелство за правоспособност, за който е установено, че не е истинско. Същият е управлявал автомобила без да притежава такова, поради факта, че свидетелството му е отнето за срок от една година като административно наказание за нарушение на ЗДвП. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. М.Д. е задържан за срок до 24 часа. За боравенето с неистински лични документи е образувано досъдебно производство.

На 09.09. т.г., около 20:20 часа, в с. Езерово, при извършване на полицейска проверка на Л.А. «Волво» с водач И.Г. (38 г.), местен жител, известен на МВР, същият предоставя свидетелство за правоспособност, за който е установено, че не е истински. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

На 18.08. т.г., около 13:30 часа, в гр. Варна, на бул. «Васил Левски», при извършване на полицейска проверка на лек автомобил с водач Ш.Ш. (19 г.) от Варна, известен на МВР, същият предоставя на полицейските служители СУМПС, издадено от Р. Полша. Направената експертна справка установява, че документът е неистински. Ш.Ш. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувана преписка, материалите докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Месец по-рано бе заловен и водач с фалшива шофьорска книжка, уж издадена в Гърция.

Информационна агенция „Зарата“ припомня, че действащото в момента законодателство дава право на шофьори с фалшиви дипломи за образование да подновяват шофьорските си книжки.

Когато едно лице веднъж е предоставило копие от неистинска (фалшива) диплома за завършено образование, за да му бъде издадено свидетелство за управление на МПС, то цял живот може да подменя своята книжка и да бъде шофьор, макар и да е неграмотно.

Нещо повече:

служителките на гишетата в КАТ не са длъжни да проверяват истинността на представеното копие диплома.

Те не са длъжни да проверяват и дали желаещото да получи книжка лице може да чете и да пише.

Ромските махали са пълни с неграмотни шофьори, а в страната ни по пътищата всекидневно загиват десетки хора.

Войната по пътищата е безмилостна, а дупката в законодателството ни, която разрешава на неграмотните да бъдат шофьори, служи като генератор за убийци на пътя.

Драги читатели, за да живеем в развито общество, което е условие за съществуване на нормална държава, на първо място трябва да сме отговорни граждани. Ако имате информация, че някой управлява МПС с фалшиви документи, подавайте сигнали в МВР или на нашата редакция ([email protected] ).

Използвани са данни от sputnik.bg


image0 (9K)