Неграмотните не трябва да гласуват – Огнян Герджиков e категоричен

Служебният премиер Огнян Герджиков се изказа остро срещу правото на вот на гражданите, които не знаят български език.

„Докато съм жив, ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват. За мен хора, които не знаят български език и са неграмотни, не трябва да определят кой да управлява държавата. Те са нарушители на Конституцията ни, където е указано, че българският език е задължителен“, категоричен бе Герджиков, цитиран от Нова телевизия.
Премиерът коментира предложението да се забрани на българите в чужбина да гласуват, ако не са живели в България през последните 3 месеца. Според него този законопроект е бил прибързано афиширан.
„Този въпрос трябваше да бъде поставен на широко обществено обсъждане. Фиксирането върху идеята за 3 месеца уседналост фетишизира правото на гласуване на хора, които са скъсали с България, които плащат данъците си на друго място, и които имат страната ни само за туристическа дестинация. Не смятам, че е редно тези хора да решават как ще се управлява страната ни”, смята той.
Огнян Герджиков обясни, че се ядосва от несправедливата оценка към служебния кабинет. Той даде за пример честото атакуване, че воденето от него правителство е било слабо и безлично.
Премиерът подчерта, че кабинетът е осъществил много добре организирани избори и е направил така, че българското председателство на Съвета на ЕС да навакса с изоставането.
„За последните три месеца държавата е реализирала над 1,6 милиарда лева повече приходи в държавната хазна  в сравнение със същия период от миналата година“, каза Огнян Герджиков.
Той уточни, че това е следствие от добре работеща икономика и добра събираемост от митниците и НАП. Седмица преди да приключи мандата си, служебният министър-председател заяви: „Поех този кръст и го изнесох с чест“.


image0 (9K)