Невероятно! Откриха кърлеж пълен с кръв от динозавър

Учени откриха 4 кърлежа, запазени в отлично състояние в парчета кехлибар, и един от тях е пълен с кръв от динозавър. Откритието е достойно за „Джурасик парк“.

[ad id=“225664″]

Кърлежите са смучели кръв още преди 99 млн. години. Когато динозаврите изчезнали, те се прехвърлили върху всички други твари, които се движат, имат кожа и пера и понякога дори люспи според проучване, публикувано в научното списание Nature Communications.

Екип от испански и британски учени се попаднал на находката  в Бирма. Единият от праисторическите кърлежи бил от семейството на „Ужасните кърлежи на Дракула“ – точно той се нахранил добре с динозавърска кръв, преди да умре в капана на кехлибара. Втори заплел крака си в перо на динозавър – по това време птиците още не съществували. Той принадлежи към изчезнал вид кърлежи без очи, с големина 1 мм и 8 крака.

[ad id=“263680″]

Изключителна рядкост е откриването на вкаменели кръвосмучещи паразити, пряко свързани с останките на техните приемници, отбелязва Хавиер Делклос от университета в Барселона, един от авторите на научната статия.

Докато птиците са единствените наследници на динозаврите тероподи, оцелели след масовото измиране преди 66 млн. години, кърлежите не само са се впили в живота, но и са се развили, подчертават учените.

Откритието напомня за „Джурасик парк“ – учените откриват във филма ДНК на динозавър във фосилизиран комар в кехлибар. В живота засега обаче всички опити за извличане на ДНК от парчета кехлибар са неуспешни, признават специалистите по естествена история от университета в Оксфорд.
dunavmost.com


image0 (9K)