НЕВЕРОЯТНИ СНИМКИ ОТ БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1968 – Част 1

Лято е… всички си мечтаем да се топнем в необятното море, по-малките да построят някой замък от пясък, по-големите пък да си пийнат по някоя бира на плажа, но накрая всички да се върнат с един приятен загар, който ще ни носи спомени от летните дни и жаркото слънце.

Заговаряйки за спомени с една леко носталгична нотка, бързам да напиша на какво попаднахме. Нещо толкова лятно, зареждащо, усмихващо… цяло съкровище! Става дума за албум със снимки на Българското Черноморие, правени през далечната 1968-а! Албумът носи заглавие BULGARIAN BLACK SEA COAST, издание на София-Прес.

Чудите се защо заглавието е на английски? Според блогъра hemingway, с помощта на когото успяхме да открием тази прекрасна колекция, албумът няма цена на корицата си. Това води до мисълта, че не се е продавал, а по-скоро е служел като рекламен материал за чужденците. Може би това е причината да е изцяло англоезичен. Бил е собственост на дългогодишен пилот на БГА „Балкан“, затова и се предполага, че е възможно да е разпространяван с рекламна цел по самолетите.

[ad id=“105290″]

Автор на албума е Страшимир Рашев, художествено оформление Страшимир Рашев и Константин Халачев. Текстът е на Боян Болгар. Редактор Димитър Михайлов, превод (на английски) Маргарита Алексиева, редактор на английски Невена Желязкова.

Българското Черноморие

Чрез тези фотографии някои от вас ще преоткрият местенца от детството, а други ще видят непознати кътчета, които днес са с изцяло нов облик. Така че, моля, настанете се удобно, защото нашата машина на времето ви пожелава приятно пътуване през топлото лято на 1968 по Българското Черноморие!

P.S. Под всяка снимка ще откриете оригиналното й наименование, както и авторът, който я е заснел.

Българското Черноморие

Dolce farniente. Снимка Петър Божков

Българското Черноморие

At Harmanite . Снимка Николай Попов.

Българското Черноморие

Kaliakra, Cape of legend. Снимка Сава Бояджиев.

Българското Черноморие

At Cape Agalina. Снимка Николай Попов.

Българското Черноморие

Freshness. Снимка Борис Максимов.

Българското Черноморие

Balchik-The Palace. Снимка Константин Халачев.

Българското Черноморие

Margarita by the sea . Снимка Константин Халачев.

Българското Черноморие

Rhapsody in blue. Снимка Димо Димов

Българското Черноморие

On board the pirate ship. Снимка Торос Хорисян.

Българското Черноморие

Miss Varna 1965 . Снимка Радослав Парушев.

Източник: uspelite.com


image0 (9K)