На 5 октомври цар Фердинанд обявява Балканската война в Стара Загора

На 5 октомври 1912 г. цар Фердинанд прокламира Манифеста към българския народ за обявяване на Балканската война. Паметното събитие, положило началото на войната за освобождение и обединение на нашите сънародници в Османската империя, се извършва при тържествена обстановка в храма Въведение Богородично в Стара Загора.

[ad id=“225664″]

Присъстват князете Борис и Кирил, Главното командване на Българската армия начело с помощник-главнокомандващия генерал-лейтенант Михаил Савов и началник-щаб на действащата армия генерал-майор Иван Фичев, други наши генерали и офицери, представители на местната власт, водени от окръжния управител Маню Бояджиев и кмета Минко Минев, чуждестранни военни представители.

След молебена, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Методий Кусев, Цар Фердинанд застава със своята величествена и внушителна фигура пред събраното човешко множество. Прави впечатление бледото му лице, което става все по-бледо, като че ли извършва някакво свещенодействие. На лицето му ясно изпъква сериозността на предприеманото дело и отговорността, която поема като държавен глава. С това той става все по-симпатичен и приятен на множеството и прочита бавно, внушително и отчетливо Манифеста към българския народ за обявяване на войната.

[ad id=“263680″]

Стара Загора е навеки свързана с българската национална история като мястото, на което е положено началото на плеядата от блестящи победи на нашето оръжие при Лозенград, Бунар-Хисар – Люлебургас и Одрин, предизвикали невиждано в световната история поражение на вековния османски поробител и окончателното освобождение на балканските народи.


image0 (9K)