На 15 октомври стартира Европейската седмица на програмирането

НА 15 ОКТОМВРИ 2016 Г. СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

Европейската седмица на програмирането (EU Code Week), подкрепена от Европейската комисия е ежегодно събитие в цяла Европа, целящо да повиши обществения интерес към програмирането.

През 2016 г. тя ще се проведе от 15 до 23 октомври.

Тази година Дигиталната национална коалиция стартира инициатива за подпомагане на учителите. Чрез специално разработен курс за подготовка в областта на роботиката учителите ще могат да научат своите ученици на нови базови умения в програмирането по време на Европейската седмица на програмирането. Курсът „Роботика с LEGO Mindstorms“ е подходящ за ученици от всякакви възрасти и ще се провеждат онлайн на български език чрез платформата opensap.com, като са предварително записани. Така всеки учител ще може да се обучава в удобно за него време и според собствените си възможности и ритъм.

В рамките на месец октомври, лекторите на курса ще бъдат на разположение за въпроси и помощ.
Инициативата не е насочена само към учители по информационни технологии. Целта е да се предостави на всеки учител възможност да придобие нови умения в съвременната дигитална епоха и после да предаде тези умения и на своите ученици. Дава се възможност на учителите, които са преминали едно от специално разработените обучения и са провели занимания с над 50 ученици в рамките на EU Code Week 2016 по тази тема, да кандидатстват за финансиране на свой бъдещ проект в училището.
Ще бъдат подкрепени поне 20 проекта с до 500 лв. на проект. Критериите, по които ще бъдат избрани проектите за финансиране, са: брой обучени ученици, устойчивост и атрактивност на предложения проект. Един учител може да кандидатства с един проект, но няма ограничение колко учители могат да кандидатстват от едно и също училище.

Инициативата е отворена за всички училища – държавни, общински и частни.
Кандидатстването за финансиране на проекти е отворено от 15 октомври до 10 ноември.

Спечелилите финансиране проекти, ще бъдат обявени на 25 ноември 2016 г.


image0 (9K)