На 14 октомври в България гостува именития чешки режисьор Иржи Менцел

На 14 октомври ни гостува именития чешки режисьор, Иржи Менцел, по покана на „CineLibri“. На същия ден излиза от печат и „Капризни години”, мемоарната книга на режисьора.

„Ако на места моят текст ви се стори песимистичен, не го приемайте на сериозно. Това е естествено и ще споходи всекиго, който не иска да споделя само онова, което се очаква от него.”

С това мъдро предупреждение започва „Капризни години” (превод: Васил Самоковлиев, 480 стр., 25 лв.), една завладяваща книга със спомени на големия чешки творец. Иржи Менцел описва детството си и формиралата го културна среда в Прага; следването си във ФАМУ и причините да се посвети на киното, въпреки че първата му любов е театърът; реализацията на най-известните му филми като „Строго охранявани влакове” и „Капризно лято” в годинитe на славната чехословашка нова вълна. За първия от тях Менцел печели „Оскар“ и се превръща в един от мъжете на Пражката пролет от 1968 г. Спомените стигат до 1988 г. – възстановяването на свободата и демокрацията в Чехословакия. Менцел си спомня и общуването си с ярки личности на чехословашкото кино, любимия си писател Бохумил Храбал, приятели, колеги и актьори.

Иржи Менцел е една от най-ярките звезди в съвременната кинематография. В световната енциклопедия на киното името му блести редом с имената на Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш, но той получава признание и като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на ХХ век. Екранизацията на „Строго охранявани влакове“ под неговата изкусна режисура печели „Оскар” за чуждоезичен филм. Менцел е носител на „Златна мечка“ от 1990 г. за филма си „Чучулиги на конец“, има номинация за „Оскар“ за „Селце мое централно“, а за хумористичната творба „Обслужвал съм английския крал“, екранизация по романа на един от колосите в литературата на миналия век, печели наградата на ФИПРЕССИ и номинация за „Златна мечка“.

offnews.bg


image0 (9K)