На Цветница Стара Загора дава старт на третата верига маратони в България

На Цветница Стара Загора отново ще даде старт на третата верига от маратони в България. Състезанията в града на липите, Варна и София отново са обединени под мотото „Бягането като начин на живот“, като стартът на първото от тях е насрочен за неделя, 1 април, от 10:00 часа.

[ad id=“225664″]

Над 400 са регистрираните участници в трите дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21км и 10.5 км. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието.

Заради реконструкцията на централния булевард в областния град, стартът и финалът ще бъдат от бул.“Цар Симеон Велики“ 126 – пресечката с ул.Кольо Ганчев“) в началото на парк „Александър Стамболийски“ (Алана). Там ще бъде изграден информационен център и пункт за получаване на стартов пакет, както и специална сцена за награждаването на призьорите и за забавната част, съпътстваща състезанията.

[ad id=“263680″]

Маршрутът продължава на изток по бул.“Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул.“Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5 км. – 1 обиколка. Дистанциите по трасето ще бъдат обозначени съответно с червени цифри, сини и зелени цифри.

В Маратон Стара Загора 2018 се допускат участници от страната и чужбина за всички разстояния, като за 42.195 км право на участие имат само тези, които са навършили 18 години до деня на състезанието (родени 1999г. и преди).

„Вярваме, че точно на Цветница Маратонът ще направи нашия прекрасен град още по-колоритен и празничен. За трета поредна година организираме тази ставаща емблематична за Стара Загора проява. Надявам се в неделя централният булевард отново да бъде залят от празнично настроение, хората да приветстват атлетите и да прекарат един хубав пролетен ден“, заяви зам.-кметът Красимира Чахова, която в първото издание бе сред участниците и завърши успешно кратката дистанция на 10 километра, като дори спечели златото в своята възрастова група.

[ad id=“236993″]

Уточняват се имената на елитните атлети от чужбина, които по традиция отново ще придадат класа на състезанието. До края на седмицата ще станат ясни и българските участници. Тази година успоредно с Маратон Стара Загора ще се състои и Националният шампионат по полумаратон, като на практика надпреварата ще събере най-добрите в тази дисциплина у нас.

Състезателите получават стартов номер с електронен чип за измерване на времето на пробяганото разстояние. Осигурена е медицинска помощ, освежителни и подкрепителни пунктове са разположени по трасето и на финала.


image0 (9K)