На първо четене: Арестът може да остане в тайна до 48 часа

Почти без дебати парламентът одобри предложените от правителството промени, според които арестът може да остане в тайна до 48 часа. Ако задържаното лице пък е дете, властите имат законово право да не уведомяват родителите до 24 часа. За задържането ще бъде съобщавано на Държавната агенция за закрила на детето.

Поправките са в Наказателно-процесуалния кодекс. Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, които беше приет днес на първо четене.

С проекта за промени в Наказателния кодекс се въвежда и понятието конфискация на „непряка облага“. Текстовете предвиждат отнемане в полза на държавата на „пряка и непряка облага“, която е придобита чрез престъпна дейност.

Народното събрание криминализира нелегалното производство на акцизни стоки. Нелегалното роизводство на алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия ще се смята за престъпление. В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени акцизни стоки, но не и производството им.

С други промени в закона се въвежда и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат алкохолът и цигарите. Те са през Закона за тютюна и тютюневите изделия, като се предвижда създаване на публичен регистър в Министерството на икономиката, с който ще се определя начина и реда на вписване на лицата, които извършват износ, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на цигари, съобщи БНР.


image0 (9K)