На „Позитано“ 20 се хванаха за гушите

Според Георги Гергов „нашите народни представители трябва да предприемат поредица от действия за изслушване на ръководството на Финансовия надзор, на енергийния регулатор, на ДАНС и по никакъв начин да не се допускат неясни сделки“.

[ad id=“225664″]

Вътрешнопартийната опозиция в БСП не е доволна и от начина, по който ръководството на партията е реагирало по казуса с Валери Жаблянов“, заяви пред медиите Янаки Стоилов преди началото на днешния пленум.

По думите му БСП не реагирала като колективен орган и не е защитила достатъчно своя съпартиец, посочи още той и обвини БСП, че се е скрила зад гърба на Жаблянов.

По време на заседанието на Националния съвет на БСП, което е закрито за журналисти, се е разгорял грозен скандал заради позицията на БСП, в която беше махнато изречението за Народния съд. Същото изречение стана повод Валери Жаблянов да бъде свален от зам-шефския пост на парламента.

[ad id=“236993″]

Велислава Дърева и Янаки Стоилов попитали ръководството защо е изтеглило от декларацията на ИБ на БСП изречението за Народния съд. В него Жаблянов казваше, че Народният съд е бил необходимо и навременно правосъдие. Много от червените споделят позицията му, въпреки че изречението бе изтеглено след скандал в социалните мрежи от документ в официалния сайт на партията.

Нинова заявила, че БСП трябва да се придържа към своите позиции, които е приемала на заседания на колективните си органи.

Повече от десет минути обаче Янаки Стоилов сипел люти критики към ръководството. Стоилов хем критикувал изтеглянето на изречението, хем поздравил ръководството, че е защитило Валери Жаблянов, а пък пред медиите каза, че ръководството не е го е защитило достатъчно.

[ad id=“236999″]

„Въпросът за отношението на БСП към фашизма, трябва да бъде продължен“, настоял бившият зам.-председател на парламента. Той оценил позицията на БСП, защитена в пленарната зала, но това било половината от разговора, защото той не може да приключи, смята Стоилов.

Той останал непримирим срещу жертването на Жаблянов и по думите ми, мълчанието на ИБ на БСП. „Аз не знам дали Изпълнителното бюро действа реално като колективен орган?! И ако то е дало мандат на един от своите членове да изрази позиция, не би следвало след това пък колективно или чрез други говорители да се разграничава“, атакувал ръководството Янаки Стоилов.

Тъй като Янаки Стоилов бил много остър в изказването си, това предизвикало реакцията на други членовепленума.

[ad id=“237001″]

Атанас Костадинов и Атанас Зафиров обвинили Янаки Стоилов, че разпалва скандала отново в услуга на ГЕРБ. „Когато в ГЕРБ има трус и БСП набира сила, винаги се намира някой вътре в нашата партия, който в услуга на управляващите да направи скандал“, била тяхната позиция.

Стоилов скочил ядосано да им отговори и обвинил ръководството че е исторически неграмотно. И за да „удари“ настоящото ръководство, разказал как Бриго Аспарухов, който е член на ИБ на БСП, се хвалел навремето, че той е човекът, открил Бойко Борисов за политиката.

Това взривило пленума и самия Аспарухов, който обявил, че толкова злобна реч срещу партията отдавна не е чувал и попитал Стоилов как не го е срам. „Дори ГЕРБ не говорят с толкова злоба за БСП“, възмутил се Бриго Аспарухов. И се обърнал към Янаки Стоилов с обвинениито, че всички в БСП го слушат да менторства от 30 години насам.

[ad id=“238430″]

Зафиров също станал да отговаря на Янаки Стоилов и го попитал, след като е бил дълги години в ръководството, с какво е помогнал да се разберат историческите факти за историята, за Нароодния съд.

Преди началото на пленума Георги Божинов заяви: „Ако ти си продължител на борбите на тази партия срещу фашизма, на оценките й за хитлеризма, ако си приел присъдата над фашизма и че Народният съд е елемент от присъдата на победителите за щетите на човечеството, които е нанесъл фашизмът, не можеш да се притесняваш, че такова изречение го има в нашата декларация“.

Още преди пленума се знаеше, че вътрешно-партийната опозиция ще използва оставката на Валери Жабляноов, за да критикува отново Нинова. В някои среди на опозицията се говореше дори за организация с цел бъдат блокирани решенията, които тя ще предложи на пленума.

[ad id=“263680″]

Още в началото на заседанието при реденето на дневния ред друг опонент на ръководството, Красимир Янков, предупредил, че подава оставката си като зам.-председател на Националния предизборен щаб заради това, че той не се е събирал нито веднъж от парламентарните избори насам.

Председател на щаба е самата Нинова, а заместници са Кирил Добрев, Георги Гергов и подалият оставка Красимир Янков.

Атанас Мерджанов предложил в работата на пленума втора точка да бъде оценка и анализ на частичните избори от ПИ 2017 до днес, а Янков допълнил предложението и да бъде направен анализ на работата на Националния предизборен щаб.

Нинова отклонила искането с аргумента, че няма готовност с такъв анализ и ще внесе на следващия пленум с предложение за нов състав.

Част от членовете на Националния съвет от т.нар. вътрешнопартийна опозиция, излязоха с готови препоръки как да реагира държавата и партията на случващото се в сектор „Енергетика“.

[ad id=“218001″]

Според Георги Гергов „нашите народни представители трябва да предприемат поредица от действия за изслушване на ръководството на Финансовия надзор, на енергийния регулатор, на ДАНС и по никакъв начин да не се допускат неясни сделки“.

Бившият соцлидер Михаил Миков пък призна, че толкова много неща се случват в държавата, че няма дори сили да коментира. Той изрази недоволство от начина на вземане на партийните решения от ръководството.


image0 (9K)